IRAN ZAPRIJETIO IZRAELU U SLUČAJU OPSTRUKCIJA NUKLEARNOG PROGRAMA

Tekst: PAN

Foto: IRNA

Tijekom vojne parade koja se održavala u ponedjeljak, 18. travnja 2022. godine u Teheranu, predsjednik Irana Ebrahim Raisi začinio je vojni događaj prijetećom političkom porukom upućenom Izraelu. Naime, prijepori i kontinuirane tenzije koje se odvijaju posljednjih godina na relaciji Tel Aviv – Teheran zbog razvijanja nuklearnog programa u Iranu, rezultirali su posljednjom Raisijevom izjavom da će raketirati samo srce Izraela ukoliko židovska država učini i “najmanji potez” protiv Islamske Republike.

Podsjetimo, Izrael je objavio još u ožujku 2022., odnosno nakon prekinutih pregovora između Teherana i Washingtona da neće biti vezan nikakvim sporazumom i da bi na kraju mogao poduzeti jednostranu akciju protiv nuklearnih postrojenja na lokacijama u Iranu.

Kao što je već otprije poznato, Teheran i svjetske sile pokušavaju oživjeti nuklearni sporazum iz 2015. godine dok istovremeno Izrael napominje da neće prihvatiti nuklearni Iran budući ga smatra sigurnosnom prijetnjom. U zamršenim odnosima na Bliskom istoku između dvije države treba svakako dodati i činjenicu kako Islamska Republika odbija priznati Državu Izrael.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon