HRVATSKO PRAVOSUĐE ODLUČILO “MASNOJ GUSKI JOŠ BOLJE NAMAZAT VRAT”

Tekst: Panopticum

Foto: HJK

Sukladno izmijenjenom Zakonu o zemljišnim knjigama, koje je Hrvatski sabor izglasovao u listopadu 2022. godine, od petka, 10. veljace 2023. građani će prijedloge zemljišno-knjižnom sudu moći podnositi isključivo elektronički, odnosno putem javnih bilježnika ili odvjetnika kao ovlaštenih korisnika državnog informacijskog sustava (OSS). U praksi, za građanstvo to znači da svoje prijedloge zemljišno-knjižnim sudovima više ne mogu podnositi osobno, u papirnatom obliku, već samo elektronički, preko odvjetnika ili javnih bilježnika.

Što se troškova državnih taksi tiče, iz pravosuđa RH navode kako će ukupni javnobilježnički trošak, primjerice uknjižbe nekretnine, sada iznositi 29,90 eura dok je do sada taj iznos bio 250 kuna, odnosno 33,20 eura. Međutim, prema pojedinim medijskim napisima računica troškova za državne takse nije išla u korist građana. Primjerice, tako kako će građanin RH, koji je do danas za predaju ovjerenog brisovnog očitovanja plaćao 6,65 eura, odnosno 50 kuna, od 10. veljače 2023. plaćati 125 kuna tj. 16,60 eura nagrada javnom bilježniku, plus PDV, plus sudska pristojba.

Ispada da je država preko leđa svojih građana odlučila pojedinoj grupaciji u pravosuđu podebljati bankovni račun, odnosno narodski rečeno “masnoj guski još bolje namazat vrat” i usput narodu poručila da je malouman obzirom da nije u stanju samostalno popuniti gruntovni formular.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon