JAVNOBILJEŽNIČKI MODNI DERNEK ILI IZBORNA SKUPŠTINA HJK?

Tekst: Panopticum

Foto: HJK

U subotu, 29. siječnja 2022. u zagrebačkom hotelu Westin održana je X. Izborna Skupština Hrvatske javnobilježničke komore (HJK) tijekom koje su izabrana upravljačka tijela u trogodišnjem mandatu. Novi mandat predsjednice u periodu od 2022. – 2025. godine prema ukupnom broju glasova pripao je Zvijezdani Rauš-Klier iz Varaždina. Na istoj skupštini HJK za članove Nadzornog odbora imenovani su Mirjana Borić, javni bilježnik iz Osijeka, zatim Luce Bronzan, javni bilježnik iz Dubrovnika i Ivan Kristić, javni bilježnik iz Vrgorca.

Osim predsjednice i NO, HJK je izabrala i članove Upravnog odbora, i to:  Konstantin Dika, javni bilježnik iz Krapine, Mladen Ježek, javni bilježnik iz Zagreba, Renata Kutija Kušpilić, javni bilježnik iz Zagreba, Lana Mihinjač, javni bilježnik iz Varaždina, Natalija Stojanović, javni bilježnik iz Siska, Nada Kemec, javni bilježnik iz Slavonskog Broda, Aleksandra Micelli, javni bilježnik iz Novigrada, Vesna Šeškar, javni bilježnik iz Čavli, Teo Karabotić-Milovac, javni bilježnik iz Splita, Anđelko Stanić, javni bilježnik iz Dubrovnika, te mr. sc. Ante Šuško, javni bilježnik iz Splita.

Nova predsjednica, inače poznatija u široj javnosti kao bivša supruga dugovječnog zamjenika svih glavnih državnih odvjetnika Republike Hrvatske, Darka Kliera, najavila je niz novina u poslovanju javnih bilježnika u Hrvatskoj. Naime, od 2022. godine javni bilježnici bi trebali rasteretiti gruntovnice jer će se prijedlozi za upise u zemljišne knjige i izdavanje izvadaka rješavati elektroničkim putem, a od ljeta bi se na daljinu trebale moći osnovati i tvrtke. Nadalje, predsjednica HJK najavljuje i e-punomoći jer će kao i ostale javnobilježničke e-isprave biti lako provjerljive i iskoristive u postupcima koji će se voditi na daljinu. Aplikacija će, navodno, biti jednostavna za korištenje za stranke, ali istovremeno maksimalno sigurna s aspekta kibernetičke sigurnosti, zaštite osobnih podataka, povjerljivosti službene tajne i poštovanja propisa o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma. Osim toga, novoizabrana predsjednica HJK Zvijezdana Rauš-Klier, najavila je i veću pravnu sigurnost u primjeni zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina koji predviđa da bi javni bilježnici sudjelovali kao pravni eksperti u postupku obnove zemljišnih knjiga kod identifikacije sudionika, pregleda predočenih dokumenata i konstatacija u zapisniku.

Inače, neslužbeni promatrači javnobilježničkog skupa koji se održavao u zagrebačkom hotelu Westin bilježe kako je skup na trenutke više ličio na modni dernek a manje na izbornu skupštinu javnih bilježnika. Osim nesvakidašnjih modnih kreacija i pripadajućih rekvizita na skupu HJB zamjećena je velika količina ženskog nakita u obliku glomaznog biserja te neukusnih zlatnih naušnica i ogrlica s pripadajućim dijamantnim narukvicama. Sve u svemu, moglo se na trenutke zaključiti kako je riječ više o izložbi nakita nego o javnobilježničkom skupu. Obzirom na viđeno, čini se da globalna kriza nimalo nije utjecala na poslovanje hrvatskih javnih bilježnika. U prilogu teksta donosimo nekoliko fotografija koje otkrivaju tek mali dio atmosfere s održane X. Izborne Skupštine Hrvatske javnobilježničke komore u Zagrebu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon