HISTRIONSKO LJETO OPATOVINA 2021.

Tekst: Šiško Španiček

Foto: L. Hoffmann

Iako je Zagreb odavna prestao biti bezidejan, prazan ili zanemaren kulturnim događajima kroz ljetne mjesece jedna od postojanih vrijednosti kulturnog proizvoda je “Ljeto na Opatovini” u izvedbi glumačke družine Histrion. Iskreno, impresivan je podatak da se ove godine održava već 36. put kako skromno obavještava rukom ispisana ploča nemarno obješena na pozornici. Većina posjetitelja u stvari zna što može očekivati na pozornici jer se i pisci tekstova, redatelji, kao i dio glumaca ponavljaju, iz sezone u sezonu, no opet, postoji znatiželja što se pripremilo za tekuće ljeto.

ZAJAMČEN POSJET

Ove je godine došao na red tekst “Stoka sitnog zuba” koji je napisao Nino Škrabe, režirao Zoran Mužić a odabir glumaca je odredio da u predstavi glumi dio dobro znane Histrionske postave s uvijek I svake sezone pažljivo biranim mlađim glumcima koji dobivaju svoje uloge za promociju i dobar trening kroz ljeto kada kazališta uglavnom ne rade.

Kod Histriona nema nepoznanica, zna se kako se rezerviraju karte, gdje se podižu, kako se plaćaju, gdje se sjedi, kako se pune redovi na kazališnim tribinama. Ove je godine to možda bilo malo drugačije pa su redovi bili malo prozračniji, no dobar posjet bio je zajamčen. Publiku uglavnom čini tradicionalna ekipa koja će doći na vrijeme, kojoj neće zazvoniti mobitel usred predstave, koja će načiniti pristojan promet na baru (pozdravljam nezdrave langoše kao predigru Špancirfestu) u pauzi predstave i koja će pažljivo pratiti tekst, pa čak i neke od replika koje slijede izgovoriti unaprijed, jer se tako same logično nameću. Ugodan okvir Opatovine i temperature koji stupanj niže od asfaltnih koje su ovo ljeto dominirale Zagrebom svakako pomažu boljem praćenju predstave.

JOŠ 15 IZVEDBI

Sama predstava  teži dobroj zabavi i  smijehu makar ona bila koji puta i isforsirana. Sudeći po reakciji publike i takva je dobrodošla. Ona je sama po sebi aktualna, neki se dijelovi mogu činiti već viđenim i redateljski i glumački, neki se mogu učiniti i nerazumljivim na prvu, no ukoliko se uključi malo više truda i pozornosti dolazi se do zanimljivih detalja poput naoko sumanute vožnje budućeg gradonačelnika na biciklu na početku predstave. Profiliranje likova je standardno, uredno odrađeno, možda postoji žal za dubljim profiliranjem ciničnog odvjetnika Flekovića u izvedbi Zlatka Ožbolta čiji lik koji put prelazi u profano, prizemno, umjesto da ostane na odmaku humorom koji toliko nedostaje danas u svakodnevnom kulturno-političkom životu nacije. Šteta je također da su neki od glumaca koji kapacitetom daleko premašuju uloge koje odrađuju na pozornicama stjecajem okolnosti zapeli u dugogodišnjem obrascu iz kojeg se danas teško izvlače.

Budući  da je predstava temeljena na tekstu, iako u njoj ima gimnastike i nijansi rano odrađenog čerupanja finih dama koje se uklapa u fizički zahtjevne dijelove predstava, a oni su vrijednost više i slove kao odlika Histrionskih predstava, možda ne bi bilo loše zbog veličine tribina razmisliti i o uvođenju pomoćnih naprava koje bi pomogle boljem slušanju same predstave. Ovako se dio teksta nepovratno gubi, dok ga publika pokušava pohvatati.

U svakom slučaju, još je 15 izvedbi planirano na Opatovini do 4. rujna 2021. i preporuka bi bila svakako prošetati i pogledati Stoku sitnog zuba. Svaka je sličnost s dnevnim životom slučajna…

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon