GODIŠNJE IZVJEŠĆE UNICEF ZA 2018.

Tekst: D. Š. / UNICEF

Foto: Reuters

UNICEF je objavio žalosnu bilancu za 2018. godinu: djeca svijeta su morala trpjeti ekstremnu količinu nasilja, a međunarodna zajednica je ponovo zakazala u zaštiti djece. To je sažetak godišnjeg izvješća međunarodnog fonda za djecu UNICEF-a objavljenog  u petak, 28. prosinca 2018. godine. Milijuni mališana su i ove godine bili izloženi teškim povredama njihovih prava, a tisuće njih su bili i neposredne žrtve ratnog nasilja.

„Sukobljene strane u ratovima već predugo čine najužasnije zločine i u većini slučajeva nikad ne budu zato kažnjene”.  Riječi su to Manuela Fontainea koji je na čelu programa pomoći UNICEF-a. „Djeca mogu i moraju hitno biti bolje zaštićena i podržana”, misli Fontaine. Ali međunarodna zajednica je i ove godine u tome, kako kaže, „potpuno zakazala.”

DJECA I DALJE IZLOŽENA NASILJU

U zemlje gdje su djeca i 2018. najviše bila izložena nasilju, siromaštvu i gladi prije svega spadaju Afganistan, Irak i Jemen, u Siriji je samo do rujna ove godine ubijeno 870 mališana. U Afganistanu je u istom razdoblju ubijeno ili ranjeno oko 5 tisuća djece i maloljetnika. Ali tu je i čitav niz afričkih država: Kamerun, Demokratska Republika Kongo, Nigerija, Somalija, Srednjoafrička Republika i Južni Sudan. Izvješće osobito spominje i područje oko jezera Čad i granično područje između Malija, Burkine Faso i Nigera. Tu je opet i palestinsko područje gdje i previše djece živi u stalnom strahu, s traumama i ozljedama. Izvješće podsjeća i na mališane manjine Rohingje u Mianmaru.

Kada je riječ o Europi, UNICEF osobito ističe goleme probleme koji su nastali nakon više od četiri godine sukoba na istoku Ukrajine. Osim ratne opasnosti, tamo je žalosna činjenica da je sukob opustošio čitav školski sustav. Na stotine škola su uništene ili su teško oštećene pa tako „700.000 djevojčica i dječaka uče u okolišu koje nije siguran zbog povremenih okršaja, mina ili neeksplodiranih bombi”, piše u izvješću UNICEF-a za godinu 2018. Ta opasnost se osobito vidi i u Afganistanu gdje su gotovo 90% žrtava od takvih neeksplodiranih sredstava – maloljetnici.

APEL ZA PREKID NASILJA

U kriznim područjima Afrike svim tim opasnostima zbog kojih su škole često potpuno zatvorene, dolazi i problem nasilja kojem su djeca izložena čak i ako idu u školu. U Nigeriji i Kamerunu se događa da budu oteti za vrijeme nastave. Nigerijska ekstremistička policija Boko Haram svoje nasilje i previše često usmjerava na otmicu i zlostavljanje djevojčica, ali tu je i stari problem djece-vojnika u čitavom nizu ratnih sukoba.

UNICEF i ove godine jedva može nešto više nego opet pozvati na prekid nasilja prema djeci. Apelira na sve države koje imaju utjecaj na sukobljene strane da svoj utjecaj iskoriste i kako bi djeca ostala zaštićena. Manuel Fontaine utoliko jedino može konstatirati kako se „hitno mora dogoditi više toga da se izbjegnu ratovi i da se mnogi užasni oružani sukobi konačno završe”. „Ali čak i ako se nastavi ratovati, mi nikad ne smijemo prihvatiti napade na djecu”, zaključuje Fontaine.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon