GODIŠNJA KONFERENCIJA OSCE

Tekst: B. D.

Foto: Vlada RH/OSCE

U Beču je od 8. do 9. travnja 2019. održana godišnja konferencija OSCE/OESS Alijanse protiv trgovanja ljudima, ovog puta posvećena korištenju tehnologije u borbi protiv trgovanja ljudima. Skup je bio podijeljen u četiri panela na kojima se između ostalog raspravljalo o načinu na koji se tehnologija zloupotrebljava u svrhu trgovanja ljudima i na koji način ona koristi trgovcima ljudima u njihovom poslovanju. Naglašen je  opseg problema i trendova koji su relevantni za zlouporabu tehnologije u različitim oblicima trgovanja ljudima, postavljajući temelje za uspješne odgovore o kojima se raspravljalo na konferenciji.
PREKID ZAČARANOG KRUGA
Nadalje, naglašena je važnost da se istraže nove mogućnosti u području prevencije i zaštite žrtava trgovanja ljudima. Tehnologija kao sredstvo za sprječavanje trgovanja ljudima i zaštitu njezinih žrtava može se iskoristiti u jačanju svijesti javnosti o ovoj problematici. Također mogu se  koristiti prigodni programi i alati kao i primjeri dobre prakse za prekid začaranog kruga trgovanja ljudima te osigurati sigurnu budućnost za ranjive skupine. Isto tako tehnologija može poslužiti i kao prednost za identifikaciju žrtava trgovanja  ljudima, istragu i progon počinitelja ovog kaznenog djela.
JAČANJE SURADNJE
Ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina, gospodin Alen Tahiri, univ.spec.pol., koji je i nacionalni koordinator za suzbijanje trgovanja ljudima u Republici Hrvatskoj, aktivno je sudjelovao u radu navedene konferencije te je održao niz sastanaka s nacionalnim koordinatorima iz Europske Unije i neformalne mreže nacionalnih koordinatora Jugoistočne Europe, a vezano uz jačanje suradnje u zajedničkoj borbi protiv trgovanja ljudima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon