GLOBALNI SASTANCI DRŽAVA G7 U JAPANU I SKUPINE QUAD U AUSTRALIJI

Tekst: D. M.

Foto: AP

Ovoga tjedna u Japanu započinje summit G7 na kojem će čelnici tih zemalja pokušati zauzeti jedinstven stav prema Kini utemeljen na zajedničkim vrijednostima uz otvorenu mogućnost da svaka od tih zemalja sama određuje svoje odnose s Pekingom, drugim najvećim gospodarstvom u svijetu i glavnim suparnikom SAD-a za premoć u svijetu. Povodom toga, pojedini čelnici zemalja G7 kritizirali su Kinu po pitanju ljudskih prava.

Naime, otvorene razlike među državama članicama G7 u pogledu toga kako se postaviti prema Kini pojavile su se nakon posjeta francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Pekingu prije mjesec dana. Macron je tada pozvao EU da smanji svoju ovisnost o SAD-u i upozorio da se EU neće uvući u krizu oko Tajvana koju pokreće SAD.

Usprkos nekim neslaganjima oko pitanja odnosa s Kinom očekuje se daljnje pružanje podrške zemalja članica G7 Ukrajini te veći angažiran u prostoru indo-pacifičkog bazena. Nakon sastanka G7 u Japanu u Australiji će 24. svibnja 2023. započeti sastanak druge skupine zemalja – Australije, Indije, Japana i SAD, poznatije pod imenom Quad na gotovo sličnu temu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon