GLAZBENICI DRAGOJEVIĆ, BEBIĆ I DVORNIK NA MARKAMA HRVATSKE POŠTE

Tekst: Panopticum

Foto: HP

Od ponedjeljka, 28. rujna 2020. Hrvatska pošta je pustila u optjecaj poštanske marke s likovima tri velikana hrvatske glazbe, i to: Tome Bebića, Olivera Dragojevića i Dine Dvornika. Autori ovih maraka zagrebački su dizajneri Ivana Vučić i Tomislav-Jurica Kaćunić. Nominalna vrijednost svake od ovih maraka iznosi deset kuna. Marke su otisnute u nakladi od 100 tisuća primjeraka.

Glazbena ostavština Dine Dvornika, prerano preminuli kralj domaćeg funka, baš kao i njegov privatni i estradni život, koji su se trajno prepletali, svjedoče o golemom talentu i eruptivnoj glazbi u kojoj je, bez obzira na razmjere nadahnuća, u osnovi uvijek bio furiozni ritam i strast.

Nadalje, diskografski opus Tome Bebića uglavnom je slabiji od vrijednosti samih pjesama i iznimnih koncertnih izvedba. Njegove skladbe bile su mahom „dalmatinske šansone“ s osebujnim posvetama zavičaju, ali prije i poslije svega govorile su o svakodnevnim situacijama i „malim ljudima“, marginalcima s kojima se – kao boem i anarhist – najbolje slagao.

Osim njih, kantautor Oliver Dragojević je u sedamdesetima i osamdesetima bio kultni  pjevač s antologijskim skladbama poput „Galeba“, „Malinkonije“, „Oprosti mi pape“, „Skalinade“, „Karoce“, „Ništa nova“, „Stine“ i drugih, a dometom kudikamo većim od domaćih granica, a u devedesetima i novom mileniju postao je najveća i najblistavija zvijezda hrvatske glazbene scene.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon