GLAZBENI PERFORMANS ISPRED POTRESOM PORUŠENE SISAČKE GLAZBENE ŠKOLE FRAN LHOTKA

Tekst: R. F.

Foto: GŠFL

Učenica Glazbene škole Frana Lhotke iz Siska, Sara Kolar u ponedjeljak, 11. siječnja 2021. u 11 sati pred svojom razrušenom školom će predstaviti crowdfunding kampanju s glazbenim performansom (žanr u kojem se umjetnost predstavlja “uživo”) nakon razornog potresa na Banovini. Sara Kolar je pobijednica na regionalnom natjecanju u violončelu i plasirala se na državno koje zbog koronavirusa nije održano. Polaznica je četvrtog razreda Glazbene škole u Sisku u koju zbog oštećenja nakon potresa više ne može ući. Kako je izjavila, ta zgrada za nju predstavlja drugi dom te je baš zato odlučila zasvirati ispred nje, jer ne želi da u Sisku glazba utihne. Osim violinistice Sare Kolar najavljen je nastup i drugih polaznika Glazbene škole u Sisku. Za najavljeni glazbeni spektakl vlada veliki interes kulturne javnosti i medija.

Glazbena škola u Sisku je utemeljena 1948. godine, a za njezinu obnovu pokrenuta je i široka humanitarna akcija. Do potresa je glazbenu školu pohađalo 368 učenika. Inače, glazbena škola Fran Lhotka kao javna i umjetnička škola s djelatnošću osnovnog i srednjeg glazbenog obrazovanja je smještena u bivšoj sinagogi židovske zajednice u Sisku u kojoj djeluje od 1967. godine. Sisačka sinagoga je izgrađena 1880. godine, a tijekom Drugog svjetskog rata je bila devastirana. Rabin sinagoge Beno Heisz je ubijen 1943. godine tijekom Holokausta. Nakon II. svjetskog rata vjerski objekti u Hrvatskoj se nisu nacionalizirali a Zakon o povratu imovine je omogućio državi zadržavanje korištenja imovine koja se koristi u javne svrhe.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon