EU PROJEKT OTPADNIH VODA U CRIKVENICI I N. VINODOLSKOM TEŽAK POLA MILIJARDE KN NADZIRE OSUMNJIČENIK IZ ZG HOLDINGA

Tekst: Panopticum

Foto: Grad N. Vinodolski

Čini se da će nakon uhićenja bivših ministara Tolušića i Žalac te pojedinih korumpiranih djelatnika u dodjeli radova dogradnje i rekonstrukcije pročišćavača otpadnih voda u Varaždinu, Ured glavne tužiteljice EU sa sjedištem u Luxemburgu ponovno imati pune ruke posla. Naime, kako neslužbeno saznajemo, ViO Žrnovnica Novi Vinodolski koji je nositelj projekta Aglomeracije koja pokriva gradove Crikvenicu, Novi Vinodolski i Općinu Vinodolsku, a koji se financiraju s 261 milijuna kn iz EU Fondova, angažirali su kao voditelja projekta za sustav vodoopskrbe i odvodnje jednog od osumnjičenika iz zagrebačke afere „Watergate“. Projekt crikveničke Aglomeracije ukupno stoji prema posljednjim financijskim podacima oko pola milijarde kuna s time da će novi Plenkovićev ministar gospodarstva Davor Filipović, poznatiji javnosti kao šef Nadzornog odbora pokradenih Hrvatskih šuma, dodijeliti projektu na Kvarneru dodatnih 100 milijuna kuna obzirom da je u međuvremenu došlo do povećanja cijena građevinskog materijala zbog nepotrebnog višegodišnjeg otezanja s provedbom javne nabave dva pročistača u Crikvenici i Novom Vinodolskom vrijednih oko 218 milijuna kuna.

PITANJE ZA POLA MILIJARDE KUNA

Riječ je o gospodinu Miljenku Čupiću, jednom od pet bivših visokopozicioniranih djelatnika Vodoopskrbe i odvodnje (ViO) zagrebačkog Holdinga koji su smijenjeni po hitnom postupku i kazneno prijavljeni od strane zagrebačke policije zbog ilegalne postave vodomjera i protuzakonitih uvođenja istih u sustav ZG Holdinga, zasad, nepravomoćno su osuđeni 2016. godine na zatvorske kazne. Prema neslužbenim informacijama ukupna šteta koju je počinila peteročlana družina iz zagrebačkog Holdinga, a čiji je član bio i uvaženi Miljenko Čupić, procjenjuje se između 30 i 50 milijuna kuna. Slučajno ili ne, teško da možemo povjerovati kako odgovorne osobe u gradskim strukturama na crikveničkoj rivijeri, ali i u županiji, nisu ništa znali o kaznenom pedigreu inženjera dugih prstiju koji se nalazi na potjernici MUP-a i hrvatskog pravosuđa.

Naime, obrađujući prilično zahtjevnu temu obratili smo se odgovornima na mjestu zločina Čupića i ekipe, dakle u zagrebački ViO, u kojem su nas dosta uopćeno izvjestili pisanim putem 19. srpnja 2022. kako je „u kaznenom postupku 2016. godine Županijski sud u Zagrebu donio Odluku, koju je drugostupanjski sud ukinuo 2021. godine te predmet vratio na ponovni postupak radi nadopune dokaznog postupka te kako je ponovni postupak u tijeku”.

KRATKA POVIJEST LOPOVLUKA

Da podsjetimo, afera Watergate zatresla je i prije potresa u Zagrebu poprilično ZG Holding još u jesen 2011. godine ali kako vidimo hrvatsko pravosuđe prepuno je odlikaša s domaćih pravnih fakulteta koji su u posjedu pravosudnih ispita pa se ni nakon 11 godina suđenja ne nazire kraj za teški kriminal koji se paralelno odvijao u šahtovima i informatičkom sustavu zagrebačke mega tvrtke koja je bila pod nadzorom bivšeg gradonačenika Milana Bandića. Obzirom na rezultate istrage u kojoj je ustanovljeno da je ilegalna naplata komunalnih priključaka u Zagrebu trajala još od 2005. i 2006. godine i kojom je bilo obuhvaćeno oko tri tisuće građana i tvrtki, policija je dosad pronašla oko tisuću ilegalnih priključaka Čupića i s njim optužene družine.

NELOGIČNOSTI U PROJEKTNOJ DOKUMENTACIJI AGLOMERACIJE CRIKVENICA-SELCE-NOVI

U takvim okolnostima dati lisici da čuva kokošinjac moguće je samo u Hrvatskoj. Tim više jer je lokalno glasilo sa sjedištem u Rijeci koje sada medijski budno prati svaki korak izgradnje Aglomeracije Crikvenica-Selce-Novi Vinodolski izvjestilo javnost još 2011. godine o kriminalu koji se događao u hrvatskoj metropoli u kojoj je jedan od optuženika „voditelj projekta“ Aglomeracija alfa i omega posla u Hrvatskom primorju. Naime, prve sumnje u vjerodostojnost projekta koji je stigao do relativno značajnih razina provedbe, a koji se sufinancira EU novcem, sežu nekoliko godina unatrag kada je ustanovljeno kako je grad Rovinj s upola manje novca uspio zatvoriti financijsku konstrukciju za izgradnju dva puta većeg pročistača otpadnih voda kapaciteta ES 63.000 III. stupnja od ovog iz Crikvenice ES 31.500 II. stupnja koji je planiran u gradovima Crikvenici, Novom Vinodolskom i Općini Vinodolskoj u kojima je voditelj projekta Aglomeracija, bivši direktor Vodovoda ZG Holdinga koji je smjenjen 2011. godine zbog Afere Watergate. Inače, gospodin Miljenko Čupić vodi se u sudskom registru kao odgovorna osoba tvrtke Fundus d.o.o. iz Zagreba, koja posljednjih godina ima streloviti prihod u milijunima kuna. Sada se zna i zašto.

„FANTOM“ IZ UPRAVE VODOVODA

Osim Čupića sumnju zainteresirane javnosti koja bi ubuduće trebala plaćati račune lokalnim komunalnim tvrtkama čini i neuobičajeno imenovanje Veselka Mutavgjića za drugog člana uprave ViO Žrnovnica, a nastavno na to i suspektno potpisivanje ugovora s njegove strane vrijednog preko 250 milijuna kuna u ožujku 2020. godine s tvrtkom GP Mikić. Iako u Hrvatskoj navodno nije do sada zabilježen slučaj da neki javni isporučitelj vodnih usluga ima dva člana Uprave, postavlja se pitanje koji je od dvoje članova ViO Žrnovnica legalan? Međutim, nakon potpisivanja ugovora s vrtoglavim iznosom u ožujku 2020., Veselko Mutavgjić je nedavno, navodno, „u tišini“ smjenjen s mjesta člana Uprave i sada je  obični inženjer u ViO Žrnovnica. O tom fenomenu trgovačkog prava „fantomskog člana Uprave“ pomiješanog s bahatošću lokalnih šerifa tim novinara našeg portala priprema posebni osvrt koji će biti objavljen u drugom nastavku velike „Afere Aglomeracija“, s potencijalno pogrešno projektiranih dva pročistača vrijednih oko 218 milijuna kn na prostoru Kvarnera.

USPOREDBA S OSTALIM GRADOVIMA NA JADRANU

U terenskoj obradi teme ustanovili smo da nema takve znastvene metodologije koja prema posljednjim podacima može realno 110.000 osoba prema Studiji Instituta za turizam u Zagrebu i JU za prostorno planiranja PGŽ iz travnja 2022. koje u vršnom mjesecu kolovozu potrošnje vode i odvodnje prebivaju na području gradova Crikvenice, Novog Vinodolskog i Općini Vinodolskoj zamijeniti „pre-račun“ s podacima od dva pročistača u Crikvenici i Novom Vinodolskom s ukupno od ES 43.500 ekv. stanovnika iz projektne dokumentcije Aglomeracija Crikvenica-Selce-Novi plaćene vrtoglavih 13,4 milijuna kuna. Eksperti za vodovod i odvodnju s kojima smo uspjeli razgovarati navode da prema provedenim analizama u predočenoj Studiji izvodljivosti sustava odvodnje otpadnih voda aglomeracije, Crikvenica-Selce-Novi Vinodolski iz 2018. godine a čiji je naručitelj ViO Žrnovnica, su se koristili podaci iz ukupne godišnje isporuke vode iz daleke „kišovite“ 2014. godine a koja je za cca 30 posto manja od potrošnje iz vršnog opterećenja u mjesecu kolovozu iz mjerodavnih godina za isporuku vode, poput dobre turističke sezone 2017. i 2018. godine. Dakle, odabrani autori studije i glavni recenzent projektne dokumentacije su trebali analizirati i uzeti u obzir maksimalna opterećenja u kolovozu iz 2017. i 2018. godine, a ne uzeti mjesec kolovoz 2014. godine kao mjerodavni za sustav koji bi trebao biti u funkciji za buduće generacije i za period od barem 30-tak godina unaprijed, tj. do 2050. godine.

Kao primjer i usporedbu s crikveničkom Aglomeracijom navodimo grad Opatiju koja ima u funkciji pročistač u vršnim dijelovima godine za populaciju s kapaciteom od ES 58 tisuća stanovnika, zatim grad Umag s kapacitetom za ES 59 tisuća stanovnika, Rovinj sa ES 63 tisuće i grad Poreč s pročistačem koji može „progutati“ otpadne vode u količinama za broj od ES 137 tisuća ekvivalentnih stanovnika i 4 pročistača III. stupnja otpadne vode. Nastavno se nameće završno pitanje je li moguće da su dva pročistača u Crikvenici i Novom Vinodolskom niže tehnološke II. razine pročišćavanja i ukupnog kapacite za ES 43.500 ekv. stanovnika (plaćeni 218 milijuna kn 2022. godine) skuplji od pročistača modernije tehnologije pročišćavanja otpadnih voda koji je već potpisan u 2021. za radove vrijedne 134 milijuna kn od radova na izgradnji modernog pročistača III. stupnja za  ES 63.000 ekv. stanovnika u gradu Rovinju? Na ovu zanimljivu usporedbu mogući odgovor bi mogli dati uskočki forenzičari Ježićeve prijateljice iz Vlaške ulice 116 u Zagrebu.

PONAVLJA LI SE U CRIKVENICI POVIJEST KANALIZACIJE RIMA NAKON 2.000 GODINA?

„Cloaca maxima“ je jedan od najstarijih kanalizacijskih sustava na svijetu. Izgrađena je u Rimu kako bi služila odvodnji otpadnih voda, onda najvećeg grada na svijetu. Pored toga, služila je i kao ogromni drenažni kanal. Otpadne vode su se odvodile u Tiber. Izgradnja Cloace se smiješta u najstarije početke Rima, u vrijeme rimskog kralja Tarquinija Priska u 6. st. pr. Krista. Izgradnja rimske kanalizacije tekla je paralelno s uređenjem i melioracijom Foruma Romanuma.

Livije piše da je Cloaca maxima bila iskopana ispod grada Rima te da je tekla kroz močvarnu dolinu sve do Tibera. U kasnom 6. st. pr. Krista rimska kanalizacija je usmjerena prema gradskim zidinama te je tako isušen prostor na kojem je kasnije izgrađen Forum (Forum Romanum). Rimljani su taj graditeljski poduhvat učinili uz pomoć etrušćanskih arhitekata i polurobovskih siromašnih građana Rima. Odvodni sustav u Rimu je natkrovljen 184. g. pr. Krista na način da su neki djelovi „Cloace“ zaista bili ispod zemlje.

Međutim, kanalizacija u Rimu je u stvari bila precjenjena budući je služila samo za javne toalete, terme i ostale javne zgrade, dok su se privatne kuće, čak i one iz najbogatijih obitelji služile samo septičkim jamama.

Bilo kako bilo, stiče se dojam da dosadašnji precijenjeni fantomski građevinski poduhvat Aglomeracije na raskopanim ulicama Crikvenice, Novog i Općine Vinodolske s postotkom priključenosti od 86 posto odvodnje (primjerice, grad Rovinj ima priključenost 100%), a čije radove nadzire „glavni voditelj“ i u najmanju ruku sumnjiva osoba s kaznenim dosjeom, istovremeno su popraćeni brižnom pažnjom lokalnih medija,  te su na taj način isključivo u funkciji stvaranja privida velikog javnog gradilišta i raskopanih ulica upitne kvalitete i konačnog povećanja priključenosti odvodnje s 82 na 86 posto. Stariji stanovnici Hrvatskog primorja u šali navode kako će uz svu modernu tehnologiju sustav odvodnje i dalje ostati na utabanim septičkim jamama poput onih u starom Rimu.

Na ovaj način i s ljudima upitnog morala i kvalitete ciljevi proizašli iz strateških dokumenata i EU Direktiva u vezi izgradnje Aglomeracije,  a koji su relevantni za projekt crikveničke Aglomeracije poput izgradnje sustava Vodovoda, odvodnje i pročišćavanja prema dostupnim Njemačkim standardima koji se spominju u projektnoj dokumentaciji, te time očuvanje kakvoće pročišćavanja otpadne vode, sprečavanje degradacije voda primarno u svrhu očuvanja ljudskog zdravlja i okoliša te postizanja i održavanja dobrog stanja voda s priključenjem novih stanica za sakupljanje i pročišćavanje otpadnih voda su dovedeni pod veliki znak upitnika.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon