ECJ OCIJENIO DA MAĐARSKA KRŠI EU ZAKONODAVSTVO U SLUČAJU SOROSEVOG CEU

Tekst: B. D.

Foto: ECJ

Savjetnica Europskog suda pravde (ECJ) u četvrtak, 5. ožujka 2020. je ocijenila da Mađarska zabranom rada Srednjoeuropskog sveučilišta (CEU), čiji je osnivač George Soros, krši europsko zakonodavstvo. Naime, kako smatra savjetnica ECJ-a Juliane Kokott, pravni zahtjevi Mađarske nisu usklađeni sa zakonima EU-a i Svjetske trgovinske organizacije (WTO) prema kojima nacionalna i strana sveučilišta uživaju jednaki tretman. Iako mišljenje sudskih savjetnika nije obvezujuće, suci ECJ-a uglavnom ga uvažavaju pri donošenju presuda. Europski sud je osnovan 1952. godine i ima sjedište u Luxembourgu. Odluka ECJ-a se očekuje za dva do četiri mjeseca a dolazi u trenutku kada je Europski centar za pravo i pravdu (European Center for law and justice) iz Strasbourga objavio sredinom veljače 2020. izvješće pod nazivom “NGOs and the judges of the ECHR” koje dokazuje povezanost velikog broja sudaca Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) sa Sorosevim Otvorenim društvom i drugim lobističkim nevladinim udrugama.

Da podsjetimo, mađarska vladajuća stranka Fidesz je 2017. godine izmijenila zakon o visokom školstvu kojim se stranim sveučilištima dozvoljava rad samo ako imaju kampus i u zemlji podrijetla, a CEU, koji je djelovao samo u Budimpešti, bilo je jedino međunarodno sveučilište u toj zemlji koje nema kampus i negdje drugdje. Na taj način dio zakona određuje da strana sveučilišta mogu izdavati diplome u Mađarskoj samo ako mađarska vlada, i u slučaju CEU-a Sjedinjene Države, potpišu ugovor o tome u roku od šest mjeseci nakon što zakon stupi na snagu. Sorosev CEU je osnovan prema zakonima države New York u SAD-u. Nakon duge bitke između Sorosa i mađarskog premijera Viktora Orbana, Sorosev CEU je u studenom 2019. godine svoje sveučilišne aktivnosti u EU premjestio u glavni grad Austrije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon