DOK USKOK SPAVA SUD U BIH OSUDIO NA ZATVORSKU KAZNU SUPRUGU GLAVNE ZVIJEZDE IZ AFERE VJEKTROELEKTRANE

Tekst: Panopticum/CIN

Foto: Najmenadzer/R.G./CIN

Kako javljaju mediji iz susjedne Bosne i Hercegovine, u srijedu, 13. travnja 2022. direktorica firme Lager iz Posušja Dubravka Bašić i bivši ministar prostornog uređenja Zapadnohercegovačke županije Ivan Topić nepravomoćno su osuđeni na bezuvjetne zatvorske kazne od 8 i 10 mjeseci zbog zloupotrebe položaja i ovlasti te krađe. Kako se neslužbeno može saznati riječ je o supruzi Milenka Bašića, USKOK-ovog optuženika iz afere Vjetrolektrane Krš – Pađene i vlasnika tvrtke Lager iz Posušja. Osim izrečenih zatvorskih kazni tvrtka Lager je novčano kažnjena s 5.000 KM što je otprilike 2.500 EUR. Presuda je nepravomoćna i na nju postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH).

Osim toga, prvostupanjska presuda BiH pravosuđa protiv osoba povezanih s tvrtkom Lager iz Posušja dolazi u vrijeme kada je još jedan član šire obitelji Bašić u fokusu javnosti. Riječ je o Zoranu Galiću, direktoru Granične policije BiH, inače šogoru Milenka Bašića, USKOK-ovog optuženika iz afere Vjetrolektrane Krš – Pađene, a povod je raspisani natječaj za čelno mjesto Federalne uprave policije (FUP) Bosne i Hercegovine.

Gospodin Topić i gospođa Bašić su osuđeni zbog nezakonito izdanih dokumenata koje su firmi „Lager“ trebale za eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena na eksploatacijskom polju Osoja kod Posušja.

Prema presudi, Topić je na zahtjev direktorice Bašić izdao Izvod iz prostornog plana Županije za područje eksploatacijskog polja iako taj prostorni plan nije bio objavljen u Narodnim novinama ZHŽ-a zbog čega nije bio pravno valjan.

Izvod iz fiktivno dobivenog prostornog plana „Lageru“ je poslužio u svrhu izrade Studije utjecaja na okoliš koja je bila osnova za dobivanje potrebnih dozvola za istraživanje i eksploataciju arhitektonsko-građevnog kamena. Na taj način poduzeće „Lager“ je bez potrebnog odobrenja za istraživanje i eksploataciju skoro godinu dana tijekom 2013. i 2014. godine iskopavalo i odvozilo kamen iz Osoje. Iskopavanje je nastavljeno iako su rješenjem Rudarsko-geološke inspekcije zabranjeni svi radovi na istraživanju kamena na ovom lokalitetu. Također, Inspektorat BiH za oblast poljoprivrede, vodoprivrede, šumarstva, lovstva, rudarstva i ekologije „Lageru“ je naložio da mora imati odobrenje za eksploataciju, što tvrtka Milenka Bašića nikada nije dobila.

Ivan Topić je kao službena osoba iskoristio svoje ovlasti i pribavio drugom korist, a Dubravka Bašić ga je poticala u činjenju kaznenog djela, omogućivši tvrtki svoga supruga imovinsku korist, navodi se u nepravomoćnoj presudi. Slučajno ili ne, bivši ministar Topić je danas savjetnik federalnog ministra prostornog uređenja.

Podsjetimo, koncesijski ugovor za istraživanje kamena u Osoju dodiljen je tvtki Lager 2013., a godinu dana poslije i za njegovu eksploataciju. Međutim, „Lager“ nikada nije dobio ostale dozvole potrebne za rad. S obzirom da se kamenolom počeo formirati na mjestu koje za to nije bilo planirano i da o tome nisu bili obaviješteni, mještani Osoje su se pobunili. Pored ostalog, inicirali su i ovaj kazneni postupak zbog izdavanja nepostojećeg Izvoda iz prostornog plana.

Optužnicu je podiglo Županijsko tužiteljstvo u studenom 2016. i u međuvremenu je doneseno više sudskih rješenja i presuda ali bi Vrhovni sud FBiH u ovom slučaju trebao donijeti konačnu odluku.

Slučajno ili ne, USKOK u Zagrebu je zaprimio u ljeto 2021. godine kaznenu prijavu za ozbiljne kriminalne radnje Milenka Bašića povezanih s tvrtkom “Lager” u BiH upravo na području kamenoloma Osoje i Posušja gdje je podnositelj prijave oštećen za milijunske iznose ali djelatnici uvažene Vanje Marušić, kako je vidljivo iz dopisa USKOK-a, nisu iz samo njima poznatih razloga postupali po prijavi već su je žurno arhivirali uz obrazloženje da iz priležeće dokumentacije na 36 stranica ne postoji sumnja na počinjenje kaznenih djela iz domene rada USKOK-a. Zanimljiv dopis USKOK-a datiran 19. listopada 2021. godine potpisao je zamjenik ravnateljice Marušić, izvjesni Vjekoslav Tolnaj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon