DJELATNICA POGREBNOG PODUZEĆA UMJESTO KREMIRANJA PRODAVALA DIJELOVE TIJELA PREMINULIH

Tekst: Reuters/Panopticum

Foto: DPA

Vlasnica i voditeljica američkog pogrebnog poduzeća Megan Hess osuđena je u utorak, 2. siječnja 2023. na 20 godina zatvora, šest mjeseci nakon što je priznala krivnju za prijevaru rodbine 560 preminulih čije leševe su ona i njezina majka secirali i prodali. Operacija je uključivala Sunset Mesa Funeral Home i njegovu sestrinsku tvrtku, Donor Services, u vlasništvu Hess i njezine majke Shirley Koch, koja je dobila kaznu zatvora od 15 godina.

Koch je također priznala krivnju za prijevaru rođaka mrtvih prošle godine. Starija žena je navodno bila odgovorna za rezanje tijela, dok je Hess razgovarala s rodbinom, posredovala oko prodaje dijelova tijela i naplaćivala obiteljima čak 1.000 dolara za kremacije koje se nikada nisu dogodile. Oko 26 žrtava posvjedočilo je o boli koju su osjećali kad su saznali što se dogodilo s njihovim članovima obitelji.

Nazvavši taj plan “emocionalno najiscrpljujućim slučajem koji sam ikada doživjela na klupi”, američka okružna sutkinja Christine Arguello naredila je da se ženski par odmah pošalje u zatvor, rekavši prisutnima na izricanju presude da smatra “uznemirujućim” što Hess “odbija preuzeti bilo kakvu odgovornost za njezino ponašanje.”

Hess se, preko svog odvjetnika, predstavila kao “slomljeno ljudsko biće” čiji se zločin u potpunosti može pripisati traumatičnoj ozljedi mozga koju je pretrpjela s 18 godina. Koch je, s druge strane, rekla da joj je žao i inzistirala na tome da preuzme odgovornost za svoje postupke.

Podsjetmo, sasvim je legalno u SAD-u prodavati glave, ruke, noge, kralježnice i torza za korištenje u istraživanju ili obrazovanju, kao što je učinila Hess, sve dok nisu namijenjene transplantaciji. Kupci koji su platili za dijelove tijela nisu imali pojma da su prijevarno nabavljeni, ali prema važećem zakonu u SAD, u 40 od 50 država gotovo svatko može secirati i prodavati ljudska tijela.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon