DEVASTIRANA ŠETNICA UZ MORE OD UVALE ČRIŠNJEVA DO JADRANOVA

Tekst: M. A. P./Panopticum

Video:  Milvana Arko Pijevac

U prilogu donosimo video koji slikovito prikazuje nesavjesnost u poslovanju koji su prethodili otvaranju LNG terminala u Omišlju na otoku Krku. Naime, radovima koji nisu okončani prekinuta je šetnica uz more od uvale Črišnjeva do Jadranova i to iskopima za plinovod/naftovod. Osim što je šetnica uništena, obalne zajednice su onečišćene naftom i PVC ostacima cjevovoda. U elaboratima svaki projekt treba imati i ugrađena mjere rješenja obnove uništenih staza i okoliša za vrijeme i nakon provedbe projekta, odnosno građevinskih radova. Sudeći prema stanju okoliša, čini se da za ovaj nema napravljenih elaborata. Šetnice su dio održivog razvoja turizma svakog područja. Na području Kvarnera pojedini lobiji zarađuju, a stanovnicima ostavljaju smeće i devastirane šetnice, krajobraz i onečišćeno more.

Ostaje otvoreno pitanje u trenucima kad se spominju stotine milijuna eura vrijedni projekti i ogromne zarade: “Zar je teško vratiti dio obale sa šetnicom u prvobitno stanje i očistiti obalu od nafte i smeća?”

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon