ZATVARANJE TIHOG KANALA ZBOG RADOVA

Tekst: Panopticum

Foto: www.plovput.hr

Tihi kanal, morski prolaz između sjeveroistočnoga dijela otoka Krka i kopna, zatvara se za sav pomorski promet u ponedjeljak 11. srpnja 2016. ujutro u 7 sati zbog polaganja JANAF-ova naftovoda na morsko dno. Predviđeno je da radovi budu gotovi do četvrtka 14. srpnja 2016. godine u 20 sati. Budu li radovi gotovi i ranije, izvođači će javnost izvijestiti putem medija da je prolaz između otoka Krka i kopna otvoren. Iz tvrtke Pomgrad iz Splita koja izvodi radove, navode i da će na VHF kanalu 9 vršiti 24-satnu stražu dok budu trajali radovi.  Iz Uvale Peškera cijev će se površinom tegliti do lokacije na kojoj će biti položena na morsko dno. Bit će pri površini, ali gotovo cijela pod morem, doslovno prepriječena Tihim kanalom.

Kako nema drugih prolaza, svi koji brodom žele doći iz smjera Crikvenice ili Senja do Rijeke, morat će ići oko otoka Krka s njegove južne strane. Kada završe radovi, položena cijev neće utjecati na odvijanje pomorskoga prometa. Dubina na sredini kanala je 53,4 metra i cijev će biti dodatno zaštićena kamenim blokovima. Uz obalu na krčkoj i kopnenoj strani naftovod je betoniran pod zemljom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon