DEMOGRAFSKI RAZVOJ MAĐARA NA PODRUČJU DANAŠNJE HRVATSKE

Tekst: F. R.

Foto: S. F. B.

Predstavljanje knjige pokojnog prof. dr. sc. Andrije Bognara, pod naslovom ‘Demografski razvoj Mađara na području današnje Hrvatske od najranijih vremena do danas’, održalo se uz velik broj uzvanika u četvrtak, 25. svibnja 2023. u Zagrebu, u Institutu Liszt-Mađarski kulturni centar. Organizator predstavljanja knjige akademika Bognara bio je Institut Liszt – Mađarski kulturni centar Zagreb, Društvo mađarskih znanstvenika i umjetnika u Hrvatskoj i Mađarsko kulturno društvo ‘Ady Endre’ iz Zagreba.

O knjizi su govorlii uvaženi znanstvenici iz Hrvatske i Mađarske: prof. dr. sc. Dragutin Feletar akademik, prof. dr. sc. Dražen Živić i dr. sc. Dinko Šokčević. Urednik knjige je dr. sc. Horváth László. Podsjetimo, na ovoj knjizi akademik Bognar radio je preko dvadeset godina a knjigu je dovršio i sve organizirao Dr. Laszlo Horvath, znanstvenik IRB-a, sada u mirovini.

Knjiga obrađuje naseljavanje Mađara na području današnje Hrvatske (u Južnoj Baranji, Istočnoj Slavoniji i Zapadnom Srijemu) na temelju povijesnih podataka, kao i promjenu njihovog broja od vremena Arpadovića do danas. Knjiga akademika Bognára ima 511 stranica, 89 tabela i 30 geografskih karata.

Prof. dr. sc. Andrija Bognar bio je ugledan znanstvenik, vrstnan geomorfolog, geograf i osnivač geoekologije na Odsjeku geografije na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zbog svog nesvakidašnjeg i originalnog pristupa znanosti bio je omiljen među kolegama i mnogobrojnim generacijama studenata PMF-a.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon