PREMINUO PROF. DR. SC. ANDRIJA BOGNAR

Tekst: R. F.

Foto: N. Bočić.

U petak, 26. travnja 2019. godine u Zagrebu je preminuo prof. dr. sc. Andrija Bognar. Bio je ugledan znanstvenik,  vrstnan geomorfolog, geograf i osnivač geoekologije na Odsjeku geografije na Prirodoslovno – matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Zbog svog nesvakidašnjeg i originalnog pristupa znanosti bio je omiljen među kolegama i mnogobrojnim generacijama studenata PMF-a.

Hrvatski geograf dr. Bognar rođen je u Zdencima kraj Orahovice, a geografiju je diplomirao na Prirodoslovno-matematičkome fakultetu u Zagrebu, gdje je 1982. i doktorirao. Bio je na studijskim boravcima u SAD-u, Kanadi, Kini, Rusiji i drugim zemljama. Od 1963. do 1968. godine bio je planer u Urbanističkom institutu Republike Hrvatske u Zagrebu i gimnazijski profesor u Belom Manastiru. Bio je asistent na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu od 1968. do 1975. godine. Od 1975. zaposlen je na Geografskom odsjeku Prirodoslovno-matematičkoga fakulteta u Zagrebu, gdje je od 1991. do umirovljenja 2007. godine bio redoviti profesor. Kao gostujući profesor predavao je u Mađarskoj, Sloveniji, BiH i SAD-u. Od 1985. do 2007. voditelj je projekta Geomorfološkog kartiranja Republike Hrvatske. Od 1987. počasni je član Mađarskoga geografskoga društva, a od 1998. godine vanjski član Mađarske akademije znanosti. Član je Međunarodne unije za kvartarna istraživanja (INQUA) i Međunarodnog udruženja geomorfologa (IAG). Bavio se geomorfologijom – padine i padinski procesi, fluvijalni reljef, les i lesu slični sedimenti, te geoekologijom, osobito nastankom i evolucijom lesa Panonskog i Jadranskog bazena.

Posljednji ispraćaj prof. Andrije Bognara biti će u Zagrebu, u utorak, 30. travnja 2019. na groblju Markovo polje u 14 sati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon