DELTA SOJ KORONAVIRUSA OTPORNIJI NA MODERNINA I PFIZEROVA CJEPIVA

Tekst: Panopticum

Foto: Gavi

Prema podatcima koje su u utorak, 24. kolovoza 2021. objavile američke javnozdravstvene vlasti, djelotvornost Pfizerova i Modernina cjepiva protiv infekcije Covid-19 pala je s 91 na 66 posto otkad delta inačica virusa prevladava u SAD. Naime, objavljeni podatci proizlaze iz istraživanja provedenog na tisućama zaposlenika domova zdravlja i bolnica u šest američkih saveznih država koji su ispitivani svaki tjedan kako bi se djelotvornost cjepiva ispitala u stvarnim uvjetima i otkrile simptomatske i asimptomatske infekcije. Autori studije upozoravaju ipak da uzrok tom padu nije samo delta inačica, nego i činjenica da djelotvornost cjepiva slabi s vremenom.

Podsjetimo, gotovo svi cijepljeni zdravstveni djelatnici u SAD primili su Pfizerovo ili Modernino cjepivo. Međutim, između prosinca 2020. i travnja 2021. djelotvornost cjepiva u sprječavanju infekcije bila je 91 posto, pokazuju podatci koje su objavili Centri za suzbijanje i prevenciju bolesti (CDC), glavna savezna agencija za javno zdravstvo u zemlji. No u tjednima kada je delta soj prevladao, što znači da je bio odgovoran za više od 50 posto slučajeva, djelotvornost Pfizerova i Modernina cjepiva se smanjila na 66 posto. Delta soj koronavirusa se početkom srpnja 2021. proširila u SAD-u i trenutačno je odgovorna za više od 98 posto infekcija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon