DA LI INFLACIJA RAZARA FINANCIJSKI RAJ APARTMANIZACIJE NA JADRANU?

Tekst: R. P./Panopticum

Foto: Kurcula Hill

Jadranska obala, sa svojim slikovitim plažama, tirkiznom bojom mora i bogatom kulturnom baštinom, oduvijek je privlačila turiste iz cijelog svijeta. Međutim, ova prirodna oaza na Mediteranu sve više postaje financijski pakao za putnike koji žele uživati u čarima ljetovanja. Eksplozija cijena koju uzrokuje nezaustavljiva inflacija pretvara turistički raj na Jadranu u noćnu moru za njegove posjetitelje. Dok se sunčaju na plažama s pogledom na more ili istražuju povijesne gradove, turisti sada sa strepnjom promatraju kako cijene letova, smještaja, hrane i ostalih usluga neumoljivo rastu. Inflacija, kao plamen koji ne može biti ugašen, ne samo da je pretvorila odmor na Jadranskoj obali u financijski pakao, već je prisilila mnoge putnike da revidiraju svoje planove putovanja ili čak odustanu od ljetovanja.

Trenutni statistički podaci su prilično šokantni. U posljednjih godinu dana, cijene smještaja na popularnim destinacijama porasle su za gotovo 30%. Obitelji koje su godinama sanjale o bijegu ljeti u Dalmaciju, na neki od otoka ili Istru, sada se suočavaju s rastrganim proračunom i nerealnim troškovima. Ono što je nekada bila pristupačna opcija za mnoge sada postaje nedostižan san.

Ali problemi ne prestaju samo sa smještajem. Restorani, koji su neizostavni dio jadranskog iskustva, također su pogođeni eksplozijom cijena. Turisti koji su nekoć mogli uživati u morskim specijalitetima ili lokalnim delikatesama sada su suočeni s računima koji su se povećali za više od 20%. Nepristupačne cijene hrane i pića prisiljavaju putnike da traže jeftinije opcije ili čak odustanu od izlazaka u restorane, što umanjuje njihovo iskustvo jadranskog gastronomskog užitka. Eksplozija cijena ljetovanja pokazuje da inflacija nije samo brojka na papiru. To je stvarnost koja se odražava u praznim džepovima turista i osjećaju izgubljenog zadovoljstva dok se bore s financijskim teretom.

Naime, turisti diljem svijeta sada moraju revidirati svoje planove, tražiti povoljnije alternative ili potpuno odustati od ljetovanja. Dok se mnogi u Hrvatskoj pitaju što će se događati s inflacijom i hoće li ogromnim poskupljenjima napokon doći kraj, neki od turističkih djelatnika su putem igara na sreću otvorili mogućnost za besplatnim ljetovanjem u dijelovima južnog Jadrana u srcu sezone. Primjerice, pojedine tvrtke na otoku Korčuli organiziranjem nagradnog natječaja putem PR agencija “poklanjaju” ljetovanje za 4 osobe s polupansionom u više nego luksuznom smještaju. Za sve ljubitelje igara na sreću precizne informacije o ljetnom nagradnom natječaju nalaze se na internetskoj poveznici.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon