AUSTRALSKI MELBOURNE NAJUGODNIJI ZA ŽIVOT

Na svijetskoj listi metropola Melbourne je već šestu godinu zaredom najugodniji grad za život na planeti, po tradicionalnoj analizi Economist Intelligence Unita. EIU rangira kvalitetu života u 140 gradova svijeta po 30 kriterija, među kojima su sigurnost, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura, kultura i kvaliteta okoliša. EIU ističe da je život najugodniji u gradovima srednje veličine u bogatim zemljama s relativno niskom gustoćom stanovništva što tim gradovima omogućuje širenje rekreativnih aktivnosti bez podizanja razine kriminala ili preopterećenja infrastrukture.

Melbourne

Tekst: M. Šamanić

Foto: www.calicultural.com.br

Na svijetskoj listi metropola Melbourne je već šestu godinu zaredom najugodniji grad za život na planeti, po tradicionalnoj analizi Economist Intelligence Unita (EIU).

EIU rangira kvalitetu života u 140 gradova svijeta po 30 kriterija, među kojima su sigurnost, zdravstvena zaštita, obrazovanje, infrastruktura, kultura i kvaliteta okoliša. EIU ističe da je život najugodniji u gradovima srednje veličine u bogatim zemljama s relativno niskom gustoćom stanovništva što tim gradovima omogućuje širenje rekreativnih aktivnosti bez podizanja razine kriminala ili preopterećenja infrastrukture.

Drugi grad na EIU listi je Beč, a nadalje slijede Vancouver, Toronto, Calgary, Adelaide, Perth, Auckland i Helsinki, a najboljih deset na listi zaključuje grad Hamburg. Iz EIU liste može se zaključiti da među državama najzahvalnijim za zdrav život prednjače Kanada i Australija.

Poredak gradova na dnu EIU liste je ostao isti kao i prošle godine. Život je najneugodniji u Damasku, Tripoliju i Lagosu. Jedini europski grad koji se nalazi u najgorih deset je Kijev u Ukrajini.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon