ARISTOTEL I SUVREMENA ZNANOST – PREDAVANJE DR. SC. NENADA RAOSA U SKLOPU PRIRODE UŽIVO

Tekst: D. Hrupec

Foto: M. Čalogović

U sklopu ciklusa znanstveno-popularizacijskih predavanja koje organizira Hrvatsko prirodoslovno društvo pod jedinstvenim nazivom Priroda uživo, u petak 19. svibnja 2023. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu dr. sc. Nenad Raos održati će predavanje pod nazivom “Aristotel i suvremena znanost”.

Aristotel iz Stagire (384. – 322. pr. Kr.), učenik Platona i učitelj Aleksandra Velikog, je grčki filozof koji nam je ostavio najcjelovitiji pogled na svijet, kako u pogledu čiste („prve“) filozofije, tako i u pogledu prirodnih znanosti (fizike, astronomije, biologije). Iako su njegove prirodoznanstvene teorije pobijene u dvije znanstvene revolucije (u 17. i 20. stoljeću), dublja analiza otkriva da Aristotelova teorija četiriju principa ili uzroka (djelatni, svršni, materijalni i formalni) omogućuje bolje razumijevanje naravi prirodnih pojava. U predavanju će se pokazati kako je moguće dosege suvremene fizike, kako klasične tako i kvantne, tumačiti kroz prizmu Aristotelove filozofije.

Nenad Raos, rođen 1951. u Zagrebu, je doktor prirodnih znanosti iz područja kemije, znanstveni savjetnik u trajnome zvanju. Do umirovljenja je radio u zagrebačkom Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada (IMI) baveći se bioanorganskom i teorijskom (računalnom) kemijom. Autor je i koautor stotinjak znanstvenih i stručnih radova iz područja teorijske kemije, povijesti znanosti, kemijske izobrazbe i komunikacijskih vještina u prezentaciji znanstvenih rezultata kako stručnoj tako i široj javnosti. Još od studentskih dana bavi se popularizacijom znanosti. Napisao je više od dvije tisuće znanstveno-popularnih članaka, 15 znanstveno-popularnih knjiga te, u koautorstvu, dva sveučilišna udžbenika. Godine 2003. dodijeljena mu je Državna godišnja nagrada za promidžbu i popularizaciju znanosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon