ANTIZNANSTVENIČKO PREDSTAVLJANJE KNJIGA BLESIMETAR 4 I 1

Tekst: dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: Zip.com

Autor knjiga “Blesimetar četvrti” i “Blesimatar prvi” na njihovom predstavljanju u Knjižnici Bogdan Ogrizović 19. 10. 2023. s ciljem promoviranja znanstvenog pogleda na svijet, dr. sc. Saša Ceci s Instituta Ruđer Bošković, kaže da su mu do sada glavni protivnici bili novinari i mediji, ali da su mu to odsada znanstvenici. To reče, ostane živ, i još jednom-dvaput ponovi.

Promocija Cecijevih knjiga održana je u sklopu serijala javnih znanstveno popularizacijskih aktivnosti Hrvatskog prirodoslovnog društva pod naslovom Priroda uživo koje se snimaju i stavljaju na internet, pa se nadam da će i ova promocija održana prošlog četvrtka uskoro biti dostupna svim zainteresiranima, koji će to moći na svoje uši i čuti.

U publici su većinom bili znanstvenici i dugogodišnji popularizatori znanosti, koji su tu Cecijevu izjavu šutke odslušali. To ne znači da su se s njime slagali, nego da su njom bili zatečeni i šokirani, ali nisu željeli javno istupiti, protusloviti i izazvati javni škandal.

Ovdje ne želim komentirati njegove druge izjave koje su bile dogmatske i usmjerene protiv znanstvenih sloboda, pa i slobode izražavanja znanstveno utemeljenih stavova koji su u oprijeci s nekim “znanstvenim” dogmama koje Ceci brani i daje im kredibilitet svojim autoritarnim nastupom, o temama i znanstvenim područnima kojima se on kao teoretski fizičar ne bavi i nikada se niti nije bavio. On si je uzeo slobodu da sve komentira kako ga volja i da ‘dijeli lekcije’ kako i kome mu se svidi, ali osporava pravo drugim znanstvenicima da se drže svojih stavova. Još malo, pa ih je mogao nazvati hereticima. I zato si je uzeo slobodu da znanstvenike, ne precizirajući na koga misli, javno etiketira svojim neprijateljima. Nisam bio svjestan da imamo Ministarstvo istine koje može tako slobodno etiketirati koga i kako hoće, pa i proglasiti neprijateljima cijelu znanstvenu zajednicu, jer je jedan njen član to tako odlučio. To je uvrijedio mnoge od prisutnih na tom predstavljanju knjiga.

Po Cecijevim vlastitim riječima, popularizacijom znanosti bavi se od 2010. godine i nastupa kao da se time nitko nije bavio prije njega, a u publici su sjedili ljudi koji to  rade od početka 1970-tih, ako ne i od ranije! Toliku dozu neskromnosti i egocentrizma nisam čuo još nikada, bar ne u znanstvenoj javnosti, pred zainteresiranom publikom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon