SAŠA CECI & DARIO HRUPEC: PROMOCIJA ZNANSTVENOG POGLEDA NA SVIJET

Tekst: Panopticum

Foto: JL/KGZ

U četvrtak, 19. listopada 2023. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu u sklopu ciklusa Priroda uživo razgovor o knjigama “Blesimetar četvrti i prvi & Razumljivi svijet” održati će autori Saša Ceci i Dario Hrupec.

Promoviranje znanstvenog pogleda na svijet, to bi bio zajednički nazivnik triju knjiga – Blesimetar četvrti i Blesimetar prvi (reizdanje) Saše Cecija te Razumljivi svijet Darija Hrupeca – koje je nedavno objavio izdavač “In.Tri”. O čemu to pišu i što ih tjera da se dalje bore s vjetrenjačama, autori će možda otkriti u ovom razgovoru. A možda i neće.

Dr. sc. Saša Ceci fizičar je koji radi na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu, gdje proučava pobuđena stanja i raspade raznih subatomskih kratkoživućih kvantnih objekata i sistema. Povremeno predaje razne fizike i programiranja na Sveučilištu u Zagrebu. Osim znanstvenim radom i nastavom, bavi se i promocijom znanosti. Najteži je dio voditeljskog i autorskog četverca znanstvene emisije na HRT-u pod nazivom “Treći element”. Također je i jedan od (dvadesetak) osnivača “Društva za promociju znanosti i kritičkog mišljenja”, neformalne grupacije znanstvenih entuzijasta, te suorganizator njihovih mjesečnih tribina o razbijanju mitova “Skeptici u pubu”. Autor je četiri knjige iz serije “Blesimetar” od kojih je prva napisana prema istinitom… blogu “Jutarnjeg lista” na kojem je objavio stotinjak znanstveno-popularizacijskih tekstova o psihologiji i parapsihologiji, skepticizmu i lakovjernosti, pa čak i o vjeri i ateizmu. Pisao je dosta o obrazovanju i nastavi pa je završio i kao urednik par aktualnih udžbenika za osnovnoškolsku fiziku u izdavačkoj kući “Profil”.

Dr. sc. Dario Hrupec docent je fizike na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, gdje predaje Znanost u svakodnevnom životu, Linux za fizičare, Uvod u astročestičnu fiziku, Fiziku, Računalnu fiziku, Specijalnu i opću teoriju relativnosti te Uvod u astronomiju i astrofiziku. Znanstveni mu interesi uključuju: astročestičnu fiziku, visokoenergijsku gama-astronomiju, Čerenkovljeve teleskope i numeričke simulacije. Autor je stotinjak znanstveno-popularizacijskih članaka, desetak gimnazijskoih udžbenika fizike te triju znanstveno-popularizacijskih knjiga (Protiv nadnaravnog, Ažurirani svemir i Razumljivi svijet). Također je prevoditelj, stručni redaktor i recenzent znanstvenih knjiga, predavač i organizator niza javnih predavanja Priroda uživo.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon