AMERICAN WAY OF LIFE: SAD I DALJE OSTAJU KAUBOJSKA DRŽAVA

Tekst: L. Glembay

Foto: Winchester

Vrhovni sud Sjedinjenih Država u četvrtak, 23. lipnja 2022. potvrdio je da Amerikanci imaju pravo na nošenje oružja izvan vlastitog doma, i to u odluci koja bi mogla otežati i inače pojačane napore u borbi protiv alarmantnog porasta nasilja vatrenim oružjem. Sudska odluka je donesena u vrijeme kada su stanovnici Sjedinjenih Država šokirani nizom smrtonosnih napada među kojima je i počinjen  24. svibnja 2022. u osnovnoj školi u Teksasu u kojem je ubijeno 19 učenika i dvije učiteljice, što je potaknulo inače oklijevajuće republikanske senatore da pristanu na skromne reforme.

Prema dostupnim medijskim izvšćima iz SAD, šest konzervativnih sudaca preglasalo je trojicu ostalih sudaca i poništilo zakon države New York, donesen prije više od 100 godina i kojim se u toj saveznoj državi ograničava pravo na nošenje oružja. Povodom toga je guvernerka New Yorka, demokratkinja Kathy Hochul osudila odluku koja je “sramotna u vrijeme kada nacija osviještava nasilje vatrenim oružjem”. Naime, u državi New York zakonom iz 1913. državljani koji žele nositi oružje moraju dobiti dozvolu lokalnih vlasti pri čemu moraju dokazati da su prisiljeni braniti se, primjerice zbog posla koji rade ili prijetnje. Za razliku od američke javnosti utjecajni lobi za vatreno oružje (National Rifle Association, NRA), pozdravio je “golemu pobjedu” i “prekretnicu” koja je “rezultat desetljeća borbe”.

Podsjetimo, drugi amandman američkog Ustava štiti pravo na posjedovanje i nošenje oružja dok istovremeno SAD ima najvišu stopu smrtnih slučajeva od vatrenog oružja među razvijenim zemljama. Primjerice, u 2020. godini 45.222 Amerikanaca bilo je ubijeno vatrenim oružjem.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon