AKADEMSKA VEČER: DR. SC. TOMISLAV SUNIĆ – ZAMJENA STANOVNIŠTVA I UVOZ STRANIH RADNIKA

Tekst: Panopticum

Foto: Demokracija

Kvote stranih radnika se stalno povećavaju, demografska slika u Hrvatskoj je u odnosu rođenih i umrlih sve više izražena u korist umrlih, mladi iseljavaju i ostaje staro stanovništvo. Pritom migracije s juga iz takozvanih zemalja trećeg svijeta ne prestaju pa se postavlja pitanje hoće li se u Hrvatskoj dogoditi zamjena stanovništva sa stanovnicima drugih kultura i rasa?

Je li na djelu smišljena i šprancirana praksa svjetskih i domaćih politika ili je sve splet prirodnih povijesnih okolnosti? Kako se druge zemlje nose s tim sličnim problemima ?
Ima li spasa za Hrvatsku u budućnosti ili je će u budućnosti potomci migranata učiti o kraju hrvatske povijesti i našem samouništenju?

Ova, ali i druga otvorena pitanja biti će tema Akademske večere u zagrebačkoj udruzi Obnova s dr. sc. Tomislavom Sunićem zakazanoj za četvrtak, 30. ožujka 2023. godine s početkom u 19 sati.

Dr. Tomislav Sunić, rođen u Zagrebu, hrvatski je politički pisac, prevoditelj, aktivist, diplomat i bivši profesor. Vanjski je suradnik na Fakultetu hrvatskih studija. Studirao je francuski i engleski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a studij je završio 1977. godine.

Na Kalifornijskom državnom sveučilištu u Sacramentu je magistrirao politologiju 1985., a doktorirao u Santa Barbari 1988. godine. Do 1993. radi kao profesor političkih znanosti u Americi. Podučavao je na Kalifornijskom državnom sveučilištu, Sveučilištu Kalifornije i Juanita Collegeu u Pennsylvaniji. Nakon toga vratio se u Hrvatsku. Aktivno sudjeluje u promicanju hrvatskog pitanja u inozemstvu, a također je bivši suradnik časopisa Nove Hrvatske i Hrvatske revije. Autor je više knjiga na engleskom i francuskom jeziku, kao i brojnih eseja na hrvatskom, njemačkom, francuskom i engleskom jeziku iz područja politologije, filozofije, književnosti i jezikoslovlja.

Radio je u hrvatskim veleposlanstvima u Kopenhagenu, Londonu, Bruxellesu i Alžiru. Autor je brojih djela, što uključuje i mnoštvo eseja i koautorskih djela. Njegove knjige prevođene su na engleski, francuski, njemački, španjolski i hrvatski jezik.

Udruga Obnova okuplja mlade intelektualce s ciljem zaštite i razvitka hrvatskoga nacionalnog identiteta, obrazovanja i povezivanja mladih diljem Europe i svijeta. Pokretačka ideja udruženja jest želja za kulturnom, etičkom i političkom obnovom hrvatskog društva, što je izraženo i u samome nazivu.

Članovi udruge se okupljaju i djeluju kroz brojne raznovrsne aktivnosti: predavanja, tribine i debate, tematske radionice i edukativne programe usmjerene na zapošljavanje mladih, raznovrsne međunarodne projekte itd., a u čijem je epicentru interdisciplinarni časopis za kulturu, društvo i politiku Obnova, publikacija sa znanstvenom klasifikacijom ali i utočište naših umjetnika i spisatelja.

Udruga ima ulogu platforme za razvoj pojedinačnih talenata, znanja i vještina kroz informiranje i međusobnu podršku svih članova i suradnika, na boljitak i napredak svake osobe, a time i hrvatskoga društva i naroda.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon