U CRIKVENICI ZAPOČEO TJEDAN PLAVE RIBE

Tekst: R. F.

Foto: ŠRD Tunera

U petak, 7. lipnja 2019.  na Rivijeri Crikvenici započeo je sedmi po redu Tjedan plave ribe koji će trajati do 14. lipnja. Manifestacija je i ove godine posvećena plavoj ribi, vladarici tradicionalne gastronomije crikveničkog kraja a dio je projekta „Cesta plave ribe“, koji je utemeljila TZ Grada Crikvenice, nadahnuta bogatom ribarskom tradicijom koja podsjeća na važan dio ovdašnjega identiteta i vrijedne crikveničke ribare, koji su već u 18. stoljeću bili jako cijenjeni i poznati diljem svijeta po svojim vještinama.

Plavi tjedan otvorila je prezentacija „Ceste plave ribe“ uz gastronomske delicije i riblje specijalitete s velikim gastro stolom uz dinamičan show cookingte, te zabavni program. Posebna zanimljivost je velika tuna, koja će se pred  posjetiteljima filetirati i pripremati na žaru. Prema podacima Muzeja grada Crikvenice na području od Rijeke do Senja postoji pisani trag o ukupno 28 tunera. Prve tunere se spominju u 16. i 17. stoljeću i bile su u uporabi do 20. stoljeća. Unutar ribarstvenog područja postoji pisani trag o ukupno 16 lokacija na kojima su postojale ili postoje tunere. Trenutan ukupan broj tunera na crikveničkom ribarstvenom području je 7.

Broj poznatih lokacija i naziv tunera:
1. uvala Martinšćica Kostrena
2. uvala Žurkovo Kostrena
3. Sršćica na ulazu u Bakarski zaljev, nasuprot Kraljevice Bakar
4. kod srušene Koksare Bakar
5. Bakarac (tri tunere) Kraljevica
6. uvala Carevo Kraljevica Kraljevica
7. uvala Grabrova Kraljevica
8. tunera Sv. Jakov u uvali Perčin Crikvenica
9. tunera Pod Bok između Jadranova i Kačjaka Crikvenica
10. tunera Kačjak Crikvenica
11. planirana ali nikad izgrađena tunera Kačjak u uvali Stari porat
12. tunera Selce na otočiću Crikvenica
13. tunera Novi na otočiću Sveti Marin Novi Vinodolski
14. tunera Povile Novi Vinodolski
15. uvala Žrnovnica Novi Vinodolski
16. tunera Klenovica se nalazila se između kopna i otočića Novi Vinodolski

Tjedan plave ribe donosi za svakoga ponešto i povezuje tradiciju sa suvremenošću, a uz zabavu, jedna mu je od glavnih uloga edukacija. Tako će u ponedjeljak, 10. lipnja profesionalni kuhari naučiti nešto novo o modernim jelima od plave ribe, dok će dugogodišnji crikvenički gosti uživati već sljedeći dan na radionici o tradicionalnim jelima od plave ribe.

Plava će riba tijekom ovoga tjedna plivati baš u svim mjestima rivijere zahvaljujući marljivim kreativcima koji su pripremili posebne jelovnike i to u sljedećim ugostiteljskim objektima: u Crikvenici restorani „Amor“, „Bodulka“ i „Trabakul“, u Dramlju „Domino“, „Feral“ u Jadranovu te „Kantunić“ i „Riva“ u Selcu.

Završetak ovogodišnje manifestacije uljepšat će „Večer ribarske tradicije“ u petak, 14. lipnja 2019.od 20.30 sati na Veloj paladi u Crikvenici, koja se najsažetije može opisati kao idealan spoj ukusne svježe ribe, domaće kapljice i zabavnog programa.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon