ZA INOVATIVNOST U PODRUČJU SUVREMENE PROZE JUŽNOKOREJSKOJ SPISATELJICI HAN KANG DODIJELJENA NOBELOVA NAGRADA ZA KNJIŽEVNOST

Tekst: Panopticum

Foto: Rappler

Južnokorejska književnica Han Kang dobitnica je ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost “za intenzivnu poetsku prozu koja se suočava s povijesnim traumama i razotkriva krhkost ljudskog života”, objavila je u četvrtak, 10. listopada 2024. Švedska akademija. Predsjednik odbora za dodjelu Anders Olsson, izjavio je kako južnokorejska autorica ima “jedinstvenu svijest o vezama između tijela i duše, živih i mrtvih, a zbog svog poetskog i eksperimentalnog stila smatra se inovativnom u području suvremene proze”.

Kang je prva Južnokorejka koja je dobila Nobelovu nagradu za književnost. Jedini Južnokorejac koji je dosad dobio Nobelovu nagradu bivši je predsjednik Kim Dae-Jung koji je 2000. nagrađen za “rad za miru i pomirenju sa Sjevernom Korejom”.

Podsjetimo, Han Kang rođena 27. studenoga 1970. u Gwangjuu, najpoznatija je južnokorejska suvremena spisateljica i dobitnica Bookerove nagrade za roman Vegetarijanka 2016. godine. Uz Vegetarijanku, na hrvatski joj je preveden i roman Ljudska djela.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon