NA RIJECI GACKI ZAPOČINJE ZIMSKA ZABRANA RIBOLOVA NA POTOČNU PASTRVU

Tekst: B. M.

Foto: L. H.

Kao i svake godine do sada iz Centra za znanstveno i stručno istraživanja uzgoja mlađi potočne pastrve za poribljavanje krških voda RH sa sjedištem u Otočcu podsjećaju sve zaljubljenike u ribolov na zabranu koja se odnosi na ribolov na rijeci Gacki od 1. listopada 2024. do 28. veljače 2025. godine.  Odredbom se u potpunosti zabranjuje ribolov od nultog mosta u Ličkom Lešću do pritoka Knjapovac zbog migracije potočne pastrve na prirodna mrijestilišta prema Tonković izvoru.

Međutim, dozvoljen je ribolov na rijeci Gacki od nultog mosta nizvodno tokom cijele godine uz poštivanje pravila na lovostaj potočne pastrve, a što je u skladu s važećim propisima, kako bi se na tom području u navedenom periodu, povećao broj ribiča koji svojim prisustvom ujedno i čuvaju ribolovnu vodu od masovnog uništavanja populacije potočne pastrve od ribojednih ptica (kormorana, čaplji) i drugih štetnika.

Hrvatski centar za autohtone vrste riba i rakova krških voda osnovali su Grad Otočac, Hrvatska gospodarska komora, Institut Ruđer Bošković i poduzeće Gacka d.o.o. 2006. godine na mjestu starog ribogojilišta na Kostelki, pritoci rijeke Gacke u Ličkom Lešću kraj Otočca uz većinska financijska sredstva Europske unije. Važnost Centra leži u očuvanju autohtone potočne pastrve potvrđenog genskog profila, te u mogućnosti poribljavanja rijeke Gacke autohtonom ribom u njenom prirodnom staništu, čime se stvaraju uvjeti za bogatiju turističku ponudu kroz razvoj ribolovnog turizma na rijeci Gacki, širom svijeta poznatoj po potočnoj pastrvi.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon