PREDSJEDNIK RH SUDJELOVAO NA OBILJEŽAVANJU DANA HRM U SPLITU

Tekst: N. Jelić

Foto: T. Bušljeta

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Zoran Milanović sudjelovao je u srijedu, 18. rujna 2024. godine na svečanom obilježavanju Dana Hrvatske ratne mornarice i 33. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice u Splitu. Tom prilikom predsjednik RH je izjavio:

„Svaka država ima nebo, ali nema svaka država more, a posebno nema veliko more i dugačku obalnu crtu. Jer, na Jadranu ima nekoliko obalnih država, ali dvije su velike – Italija i Hrvatska koja ima preko tisuću kilometara obale i više s otocima. I to je nešto što treba čuvati i njegovati i u stvarnom, materijalnom smislu i u duhovnom smislu. Zato tome treba posvetiti ozbiljnu pažnju i brinuti o Hrvatskoj mornarici jer ona nam sigurno nije ništa manje važna od Hrvatskog zrakoplovstva.”

Nadalje, Predsjednik je rekao da moramo biti svjesni onoga što jesmo i onoga što imamo. U tom smislu, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga pozdravlja ulaganje u Hrvatsku vojsku, ali i poziva na planiranje i planski pristup nabavama i obnovama.

Dodao je kako nas je povijest naučila i podsjeća da moramo brinuti sami o sebi i da „drugi jesu naši saveznici, ali da države i njihova vodstva bivaju vođeni isključivo svojim interesima“.

Povodom obilježavanja Dana Hrvatske ratne mornarice Predsjednik Republike odlikovao je, promaknuo i pohvalio pripadnike Hrvatske ratne mornarice. Za časnu i uzornu službu Spomenicom domovinske zahvalnosti odlikovani su pukovnik Miro Kuvačić, pukovnik Joško Pavković, pukovnik Ante Renić, pukovnik Ivan Krivić, stožerni narednik Kazimir Šuper, stožerni narednik Željko Ćukušić, nadnarednik Petar Babić, razvodnik Mate Lovrić, pozornik Renato Perojević, državni službenici Dražen Lulić i Nikola Marović te namještenik Mate Bečko.

Predsjednik Republike donio je Odluku o promicanju djelatnih časnica i časnika Hrvatske ratne mornarice. U čin kapetana fregate pomorstva promaknuti su kapetan korvete Davor Dilber i kapetan korvete Stjepan Giljević, a u čin bojnice intendantske službe promaknuta je satnica Suzana Kutleša. Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljen je brigadir Ivica Suman.

Svečano obilježavanje Dana Hrvatske ratne mornarice i 33. obljetnice osnutka Hrvatske ratne mornarice započelo je u Kaštelanskom zaljevu gdje je Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske u more položio lovorov vijenac u spomen na sve poginule hrvatske mornare. Svečano postrojavanja pripadnika Hrvatske ratne mornarice i središnja svečanost održala se u vojarni „Admiral flote Sveto Letica-Barba“. Uz Predsjednika Republike bili su savjetnik za obranu Ivica Olujić i pobočnik Predsjednika brigadir Vlado Čulina. Uz predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili zapovjednik Hrvatske ratne mornarice komodor Damir Dojkić i državni tajnik u Ministarstvu obrane, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane Drago Matanović.

 

Left Menu Icon