GLAVNI TAJNIK UN IMENOVAO BIVŠEG PREDSJEDNIKA SLOVENIJE U ODBOR ZA IZGRADNJU MIRA

Tekst: B. M./STA

Foto: UN

Iako slovensku vladu s premijerom Golobom na čelu domaća javnost ne percipira s previše simpatija, njena diplomacija na međunarodnom planu ipak postiže sasvim solidne rezultate. Naime, tijekom mjeseca kolovoza 2024. bivši predsjednik Republike Slovenije Danilo Türk imenovan je u UN-ovu peteročlanu skupinu eminentnih predstavnika za reviziju arhitekture za izgradnju mira. Imenovanje je donio glavni tajnik Ujedinjenih nacija Antonio Guterres.

Guterres je već imenovao Turka u svoj Savjetodavni odbor na visokoj razini za učinkoviti “multilateralizam 2022.”, zajedno s 11 drugih istaknutih čelnika i stručnjaka. Svrha odbora je iznijeti konkretne prijedloge za učinkovitiju međunarodnu suradnju u ključnim globalnim pitanjima – području klimatskih promjena, održivog razvoja, međunarodnih financija i mira. Odbor će također raditi procjenu rada Ujedinjenih nacija u području izgradnje i održavanja mira, a trebao bi imati za cilj daljnje poboljšanje rada UN-a u ovom području, s fokusom na rad na terenu, što bi uključivalo potporu naporima za sprječavanje izbijanja, eskalacije, nastavka i ponavljanja sukoba, navodi se na internetskoj stranici UN-a.

Referentni okvir za Reviziju arhitekture izgradnje mira, međunarodni skup koji će se održati 2025. godine, predviđa da će glavni tajnik UN-a imenovati skupinu neovisnih eminentnih stručnjaka, koji će potom u pismu glavnom tajniku i državama članicama iznijeti svoja razmišljanja po pitanju provedbe rezolucija UN-a o arhitekturi izgradnje mira, pojasnilo je Ministarstvo vanjskih i EU poslova za slovenske medije. Time je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova Republike Slovenije odgovorilo i pojasnilo činjenicu da im je čast što je glavni tajnik Ujedinjenih nacija imenovao bivšeg predsjednika Republike Slovenije na visoki položaj u UN-u.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon