ORDO IURIS: PRIOPĆENJE POVODOM EU DANA SJEĆANJA NA ŽRTVE SVIH TOTALITARNIH I AUTORITARNIH REŽIMA

Tekst: Filip Đekić, mag. iur.

Foto: S. N. B.

Današnji dan, 23. kolovoza, obilježava se u Hrvatskoj i drugim europskim zemljama kao Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima – nacizma, fašizma i komunizma.

Navedeni spomendan utvrđen je Deklaracijom Europskog parlamenta o proglašenju 23. kolovoza europskim danom sjećanja na žrtve staljinizma i nacizma od 23. rujna 2008. godine, a potvrđen je točkom 15. Rezolucije Europskog parlamenta o europskoj savjesti i totalitarizmu od 2. travnja 2009., ali i Rezolucijom Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe od 19. rujna 2019.

Upravo potonja Rezolucija „podsjeća da su nacistički i komunistički režimi provodili masovna ubojstva, genocid, deportacije i doveli do nezapamćenih gubitaka života i slobode u 20. stoljeću u dotad neviđenim razmjerima u ljudskoj povijesti…“ te „apelira na države članice da se … suprotstave organizacijama koje šire govor mržnje i nasilje u javnim prostorima i na internetu; te da efektivno zabrane neofašističke i neonacističke skupine i svaku drugu zakladu ili udrugu koja veliča i glorificira nacizam i fašizam ili bilo koji drugi oblik totalitarizma, poštujući pritom domaći pravni poredak i nadležnost“.

Ovome valja dodati povijesnu činjenicu da su komunisti i nacisti bili saveznici u Drugom svjetskom ratu, da su praktički među sobom podijelili Europu i da je taj savez trajao dok je bilo geopolitičkog interesa. Stoga odlučno treba istaknuti da tzv. antifašistička borba u svojoj srži nije bila ništa drugo nego borba za apsolutnom vlašću. U Hrvatskoj je ona rezultirala desecima tisuća ubijenih i progonjenih Hrvata sve do 1990-ih.

Uzimajući u obzir navedeno, Zaklada Ordo Iuris raspisala je početkom srpnja 2024. peticiju pod nazivom „Za Hrvatsku“ kako se zločini nacizma, fašizma i komunizma ne bi nikada zaboravili, ali i s ciljem da se svaki pokušaj rehabilitacije spomenutih totalitarnih ideologija zakonski kazni. Link na peticiju: https://ordoiuris.hr/peticija/zahrvatsku/

Zaklada za pravnu kulturu Ordo Iuris

Filip Đekić, mag. iur.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon