RF: ZDRAVLJE DJECE U RIJEČKIM VRTIĆIMA JE UGROŽENO RADI POJAVE ŠTAKORA

Tekst: RF

Foto: Panopticum

Ovu medijsku konferenciju smo sazvali kako bismo ukazali na nezakonitosti, nesposobnost i licemjerje gradske uprave  grada Rijeke prema jednoj od najranjivijih društvenih grupa, našoj djeci i njihovim odgajateljicama.

Sindikati odgajateljica su u više navrata tražili zakonsko usklađenje plaća osoblja u vrtićima i drugim ustanovama školskog odgoja i obrazovanja.

Prema članku 51. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju:  „Na utvrđivanje i obračun plaća, i naknada i drugih prihoda radnika dječjih vrtića koji su u vlasništvu jedinice područne (regionalne) samouprave ili Republike Hrvatske, primjenjuju se propisi kojima se uređuju plaće, naknade i drugi prihode javnih službenika i namještenika zaposlenih u osnovnom školstvu ako su ti propisi povoljniji za radnike“. Međutim, grad kao vlasnik ne prihvaća isplatiti u plaćama naknadu koja je regulirana Sporazumom o dodacima na plaću u obrazovanju i znanosti iz 2006. koji je potpisao  Sindikat Hrvatskih učitelja. Unatoč izričitim odredbama zakona da se obračun odnosi na sve, ponavljamo, sve, naknade i druge prihode već gradska uprava pregovara sa sindikatima za povećanje i  ispod ove zakonskog razine. Očito da neke službe misle da se o zakonima može pregovarati. Zakoni se moraju izvršavati, a ne pregovarati i ako se ne izvrše onda nadležna tijela moraju sankcionirati ovakve prekršitelje. Iako bi DORH trebalo samostalno reagirati na kršenje zakona, oni očito to ne rade već nadzor vrše samo po prijavama. Onda molimo sve medije da objave našu prijavu ovim putem.

Grad se licemjerno ispričava da nema novaca i isto tako licemjerno tvrdi da će to morati naplatiti od roditelja kako bi pred roditeljima stvorio atmosferu da odgojitelji traže narodski rečeno: „kruha preko pogače“ i to od roditelja.

Da zornije prikažemo koji to „kruh preko pogače „ tj. koju to plaću odgojiteljice traže. Odgojiteljica sa visokom stručnom spremom i 20 godina rada i sa svim dodacima (prijevoz, dječji doplatak …) dobiva plaću od 6.500Kn ili 870€. Nije li to sramotno? Više dobivaju čistačice u turističkom privatnom smještaju. Ne preuveličavamo, to je istina!

A u vrtićima tehničko osoblje, u koje spadaju i čistačice, po sadašnjem izračunu dobivaju manje od poznatog „minimalca“ pa im se mora nadoplaćivati da bi dobili zakonski minimum. I onda se gradska uprava čudi zašto se na natječaje ne javlja nitko i za to su im drugi krivi.

Zar očekuju da će se na tako male plaće netko javiti? Još jedna nezakonita bizarnost, novi radnici sami moraju platiti svoj zdravstveni pregled iako je to obveza poslodavca.

Znate li koliko bi bio opterećen proračun grada Rijeke da se samo poštuje zakon? Dakle ne traže veće plaće već poštivanje zakona. Ukupni iznos je 3 promila, 3 tisućinke, gradskog proračuna! Licemjerno je tvrditi da se ta sredstva ne mogu naći u proračunu. Kad bi im se plaće povećale i 30% to bi opteretilo gradski proračun 6 promila, dakle 6 tisućinki gradskog proračuna.

Zbog takvog stava i ponašanja pate najslabiji: djeca! Apeliramo na roditelje da podrže ovaj zahtjev i ne daju se prevariti izjavom da oni moraju platiti to povećanje jer je to beznačajna svota za gradski proračun.

Odgojiteljica koja mora misliti kako spojiti kraj s krajem, kako pokriti režije, obične obroke, knjige za djecu uz sav mogući trud, jer sve one savjesno obavljaju svoj posao, ipak će se manje moći posvetiti vašoj djeci.

Grad odbijanjem isplate plaća po zakonu potvrđuje da radi protuzakonito i neznalački jer se zakon mora poštivati, a u svim proračunima bilo koje organizacije (poslovne ili upravne) u proračunu se moraju prvo osigurati sredstva za zakonske obaveze, a onda sve ostalo.

Zar nije očito zašto se  povećava broj odlazaka, što  grad ne spominje. Da je baš gradska uprava ta koja je kriva za ovakvo stanje vidi se iz podataka plaća istih djelatnosti u susjedstvu. Radnici u predškolskom obrazovanju u susjednim jedinicama lokalne samouprave (Crikvenica, Opatija, Kastav) koje imaju daleko manji prihod proračuna,  imaju 30 do 40% veće plaće za ista radna mjesta. Nije li to znak nesposobnosti?

Manjak radne snage se na  žalost odražava na djecu. Od nedostataka kuhara koji uzrokuje pripremu nepotpunih obroka do nedostatka odgojitelja.

Da bi se nadomjestio nedostatak djelatnika broj djece u skupinama je daleko veći od pedagoškog standarda što samo po sebi smanjuje kvalitet rada. A odgojitelji se stalno premještaju.

Pored toga, zdravlje djece je ugroženo i sa sobama za boravak djece bez sanitarnog čvora. Zar se u 21. stoljeću u gradu Rijeci, djeca moraju služiti noćnim posudama – kahlicama?

Dapače ugroženi su i životi djece radi bolesti koje prenose štakori. Da, ne čudite se, u vrtićima su se pojavili štakori! A gdje je tu zdravlje pa i životi djece?

Opet apeliramo na roditelje pa i one u gradskim službama: zar ćete dozvoliti da vam se dijete ozbiljno razboli i čak ugrozi život radi nebrige gradske uprave u održavanju ovih objekata.

Licemjerje i nebriga grada o svojim zakonskim obvezama „osiguranje sredstava za zadovoljenje potreba predškolskog odgoja“ kako to stoji u članku 49. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju očituje se i na svakom koraku pa navedemo samo par:

Iako je grad na sva zvona višekratno javno obećao otvaranje novih kapaciteta na Kampusu, ništa nije napravljeno. Da bi se javnosti zamazale oči otvoreno je nekoliko malih, neadekvatnih prostora na način da su se preuredile različite ostave i hodnici, pregradile kuhinje. Sve da bi se građenima zamazale oči  i prikazalo da su prošireni kapaciteti za što je dobiven novac iz EU.

Zato se događaju i apsurdi! Prekrajanjem prostora da bi se pokazali novi vrtići moralo se zaposliti i nove radnike pa se došlo do apsurda, da se u trenutku kad nedostaje 20 radnika, u nazovi novim vrtićima za 15 djece zapošljava se, 6 odgojitelja, 2 kuharice, spremačica i to u objektima u kojima je baš radi prepravaka upitna sigurnost djece.

Još jedna licemjernost: grad je prošle jeseni otvorio nove jaslice u Baredicama, i stvarno je to za pozdraviti i ima se sa čime pri tom hvaliti, no kad se zna da to napravljeno tako  da su iz tog prostora izmještena djeca s teškoćama u razvoju i koja nisu dobila adekvatan smještaj do prekjučer, onda je slika posve drugačija. Za tu djecu je prekjučer otvoren prostor bivše knjižnice na Zametu.  I to je za pohvaliti ali sa znanjem cijele priče baca se drugačije svjetlo na postupke i sposobnosti gradske uprave. Može se govoriti i o primjedbama struke kao npr. za tu djecu treba više otvorenog prostora koji nedostaje. Ali je tu terasa kafića. No i uz sve primjedbe pozdravljamo, a tko ne bi bio i oduševljen, otvaranjem takvog objekta, samo objavljujemo cijelu istinu.

Licemjerna hvala o božićnom poklonu Grada za djecu vrtića, kako se ponosno hvalilo nabavom: ormarića, stolića, igračkica. a to je ustvari bio samo dio obaveznog redovitog održavanja. Dok se obavezno redovito građevinsko održavanje i saniranje derutnih prostora koji su opasni za djecu sporo ili nikao se ne provodi.  Na otklanjanje uočenih opasnosti čeka se više godina!

Stalna je hvala kako grad daje ovo ili ono. Pitamo se kad će gradska uprava jednom shvatiti, a i mi kao građani ih opomenuti, da oni nikad ništa ne daju? To je naš novac koji smo im u dobroj vjeri samo dali na upravljanje, u dobroj vjeri koju su iznevjerili! Ponavljamo to je naš novac pa ga oni ne mogu nama davati već samo vratiti, a mi ga njima dajemo!

A, roditelji! Vaša djeca ne dobivaju potrebnu skrb, odgoj i obrazovanje, a ugrožava im se zdravlje i život.

Sve to vi plaćate, gradska uprava se hvali kako vam nešto daje, a to nešto je plaćeno vašim novcem!

Nažalost ovo nije jedini slučaj, prije bi se reklo da je pravilo, jer su trenutno u istoj situaciji radnici vatrogasne postrojbe. Potplaćeni, sa plaćama među najmanjim u RH, i traže zasluženo povećanje plaća, a rade sa dotrajalom opremom. Sami znate što to znači za tu aktivnost. Jednostavno rečeno, pored opasnosti za radnike ujedno se sporije gase požari. Pa da li vam je svejedno, ako nesrećom trebate njihovu intervenciju da li vam je izgorilo pola kuće ili cijela?

Gradska uprava zna da su to djelatnosti koje ne mogu ni po zakonu potpuno obustaviti rad u znak protesta i to besramno iskorištava u pregovorima.

Nažalost moramo reći i da se sindikalne središnjice, ne samo u ovom slučaju već generalno, ponašaju kao produžena ruka poslodavaca. Iz udobnih fotelja i velikih plaća tumače: moramo ovo , trebamo ono, za to što svaki razuman čovjek zna bez njihove uzvišene mudrosti, a kad se treba suprotstaviti poslodavcu onda praktično ne daju pojedinim sindikatima ni da iziđu u javnost sa svojim problemima umjesto da ih organiziraju u borbi za njihova prava barem tim oružjem. Popularni izričaj je „ne talasaj!“ A opravdanje je, da ne bi bili ispolitizirani.

Za njih borba za radnička prava očito nije i ne smije biti politika. Za razliku od njih Radnička Fronta borbu za radnička prava smatra svojom osnovnom politikom i nastaviti će se boriti za radnike usprkos svim preprekama kao jedina stvarna stranka ljevice koja se suprotstavlja samovolji poslodavaca.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon