OBAVIJEST HŽD UZ 75. GODIŠNJICU BLEIBURŠKE TRAGEDIJE

Tekst: HŽD

Foto: IKA

Kao što je već objavljeno javnosti, ovogodišnje obilježavanje Bleiburške tragedije, predviđeno za subotu 16. svibnja 2020., s obzirom na pandemiju koronavirusa, održat će se s posebnim programom. Neće biti središnje komemoracije nego će se žrtve komemorirati uz molitvu, polaganje vijenaca i paljenje svijeća u Bleiburgu i na zagrebačkom Mirogoju te uz svetu misu u Sarajevu, sve uz nazočnost manjeg broja osoba.

Molimo stoga naše podružnice u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji, po gradovima i županijama, kao i naše partnerske udruge i podržavatelje da toga dana ili u nedjelju organiziraju na svojem području (svakako u skladu s državnim i lokalnim propisima i uputama) slično obilježavanje u znak sjećanja i odavanja počasti za sve žrtve ove velike tragedije hrvatskog naroda, s posebnim naglaskom na žrtve svojega kraja kojima su već diljem Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Austrije i dr. podignuti spomenici. Neka to bude naš zavjet i vraćanje duga prema žrtvama umjesto puta u Bleiburg!

Najjednostavniji i najprikladniji način ovogodišnjih obilježavanja jest da udruge, organizacije ili pojedinci koji su već tradicionalno organizirali hodočašća u Bleiburg iz svojih sredina to sada učine na domaćem terenu uz podršku i suradnju svih koji su im i do sada pomagali uključujući županijske, gradske i općinske vlasti te katoličke župne zajednice i predstavnike drugih vjerskih zajednica koje su već tradicionalno sudionici komemoracije.

U ovogodišnju, a i buduće komemoracije važno je uključiti predstavnike svih razina svjetovnih vlasti koji su dužni u skladu s europskim rezolucijama i rezolucijama Hrvatskog sabora odavati počast žrtvama totalitarnih režima XX. stoljeća.

Na poseban način se to odnosi na rezoluciju Europskog parlamenta od 19. rujna 2019. godine za koju su u Europskom parlamentu glasovali svi članovi parlamenta iz Hrvatske s obiju strana političkog spektra.

Ta važna Rezolucija Europskog parlamenta o važnosti europskog sjećanja za budućnost Europe u Hrvatskoj je s razine službenih vladajućih struktura, kao i one poluslužbene medijske, ostala prešućena, iako je Hrvatska članica EU-a sa svim pravima i obvezama koje iz toga proizlaze. Poveznica: https://www.hkv.hr/vijesti/dokumenti/32876-presucena-rujanska-rezolucija-europskog-parlamenta-o-vaznosti-europskog-sjecanja.html

Poslije održanih komemoracija pošaljite nam svoja izvješća, fotografije, kraće videozapise koje želite da budu objavljeni, ili kopije izvješća koje ste Vi ili netko drugi o vašim aktivnostima objavili.

Ante Beljo, predsjednik

Hrvatsko žrtvoslovno društvo

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon