9 GODINA OD DOLASKA S ROBIJE: JE LI ISTINA O DARIJU KORDIĆU JOŠ UVIJEK POD VELOM TAJNE?

Tekst: Quirinus Portal/Panopticum

Foto: Sisačka nadbiskupija/Davor Puklavec/Pixsel

Nakon presude u Haagu na današnji dan prije 9 godina je izašao iz zatvora Dario Kordić, i to nakon odležanih 17 u Austriji u jednom od najstrožih zatvora u EU. Povodom toga podsjećamo na riječi koje je haški uznik izrekao 6. svibnja 2015. u sisačkom Velikom kaptolu: „Moje će srce biti na mjestu tek kada i zadnji uznik izađe iz zatvora, dok su oni tamo ni ja ne mogu biti radostan i sretan. Molim vas da nastavite moliti za njih kao što ste molili i za mene“. Naime, tog dana je u sisačkom Velikom kaptolu održana tribina  pod naslovom „Istina o Dariju Kordiću“. Na tribini su sudjelovali  haški uznik Dario Kordić i povjesničar dr. sc. Josip Jurčević.

Prof. Jurčević je tada rekao kako iza svake riječi i činjenice koju govori stoji gomila dokumenta, te kako je kao prvi ravnatelj Središnjeg vojnog arhiva MORH-a i vještak suda u Haagu u slučaju šestorice Hrvata iz BiH, iznimno dobro upoznat s nizom podataka iz hrvatske povijesti od devedesetih na dalje.  Jurčević je i istaknuo kako je kao haški vještak imao jedinstvenu mogućnost vidjeti kompletni arhiv, uključujući tajne dokumente, a koja se odnosi na cjelokupno djelovanje Haškog suda.

Dario Kordić zahvalio je tom prilikom svima okupljenima, a posebno biskupu Košiću, što su činili za njega, posebno na svakoj upućenoj molitvi, te je podsjetio tada kako i večeras u Haagu i brojnim drugim zatvorima svoju slobodu čekaju drugi nevini hrvatski uznici.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon