83 TISUĆE KN ZA SLUŽBENA PUTOVANJA

Tekst: V. Krulčić / Panopticum

Foto: Fenix

U svojoj kalendarski pretposljednjoj, 2016. godini na poslu ravnatelja HAVC-a Hrvoje Hribar je bio čak na 23 službena putovanja. Porezni obveznici su ta putovanja platili nešto manje od 83 tisuće kunu, konkretno – 82.815,84 kn. Navedeni podatak potvrđen je od HAVC-a, ali tek nakon pozivanja na Zahtjev za pristup informacijama. O broju dana provedenih na službenim putovanjima, kao i o razlozima za sva ta silna Hribarova putovanja zasad nema dostupnih informacija. Naime, svaka ovakva informacija pruža dublji uvid u kinematografiju i u način njezinog funkcioniranja, a osim toga te i takve informacije imaju svoju dokumentarnu i povijesnu vrijednost. Stoga ih i objavljujemo, i to kako slijedi:

POPIS SLUŽBENIH PUTOVANJA

U siječnju 2016. Hribar je službeno putovao u Ljubljanu i Trst.

U veljači je putovao u Kopar i u Berlin.

U ožujku u Toulouse.

U svibnju je boravio u Cannesu.

U lipnju u Cluju i u Splitu.

U srpnju na četiri putovanja – u Karlovym Varyma, Puli, Rijeci i Motovunu.

U kolovozu u Zadru i u Trakošćanu.

U rujnu u Veneciju – Orašje, Rijeku, Otranto i Split.

U studenom 2016. u Osijeku, Šibeniku i Bratislavi.

Osim toga, Hribar je u 2016. godini putovao i u Amsterdam i Strasbourg, ali navodno ta putovanja nisu bila na trošak HAVC-a.

BENEFITI ZA HRVATSKU KINEMATOGRAFIJU?

Da podsjetimo, Hrvoje Hribar je podnio ostavku na mjesto ravnatelja HAVC-a 7. veljače 2017., ali je u tih 40-ak dana bio dvaput na službenim putovanjima – u Ljubljani i jednom u Trstu. Četvrto „službeno putovanje“ je bilo u veljači 2017. u Berlin, makar je u tom trenutku već imao status „bivšeg“ ravnatelja. Porezni obveznici su Hribarova putovanja u 2017. godini platili 19.687,46 kuna. Dakle, Hrvoje Hribar u svojih posljednjih 14 mjeseci mandata ravnatelja HAVC-a (siječanj 2016. – veljača 2017.) bio na ukupno 27 poslovnih putovanja. Inače, Hrvoje Hribar je ukupno na mjestu ravnatelja HAVC-a proveo 6 godina, 4 mjeseca i 7 dana.

Bilo bi zanimljivo saznati kakve i koliko je benefita hrvatska kinematografija imala od svih tih „silnih“ putovanja. Pretpostavljamo da će se odgovori, ili većina njih, moći pronaći u izvještajima koje je ravnatelj HAVC-a bio dužan priložiti uz svaki svoj putni račun. Također pretpostavljamo da je i upravni odbor HAVC-a izrađivao evaluaciju službenih putovanja.

SLATKI ŽIVOT

Kontekst stvari je u tome što neki Hribarovi oponenti smatraju kako je većina tih putovanja zapravo bila beskorisna, da se ravnatelju omilila funkcija ravnatelja, da je volio „slatki život“, što god to značilo, te da se na tim putovanjima, kao i na svojem radnom mjestu u Nova Ves 18 u Zagrebu, nije dovoljno borio za boljitak kinematografije u cjelini…

Dokaze pronalaze u činjenici da naši igrani filmovi, a koji su temelj svake nacionalne kinematografije te 2016. godine pa i naredne 2017/2018. godine nisu bili u programima Berlina, Cannesa i Venecije, niti su ušli u nominacije za Oscara, pa ni za europsku nagradu „Felix“. Pogotovo u kontekstu budžeta koji je HAVC davao za igrane filmove.

Zaključno, najbolje bi bilo da se sam Hrvoje Hribar javno očituje o svakom od tih putovanja, da više nema nikakvih „sjenki sumnje“ vezanih za njih. Bilo kako bilo, a obzirom na Hribarov duži vremenski period koji je proveo na čelnom mjestu HAVC-a, na hrvatskom filmu i kinematografiji još dugo, dugo vremena će visjeti njegova sjena.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon