ZUROFF POKREĆE POSTUPAK ZA UKLANJENJE STEPINČEVE SPOMEN PLOČE U JERUZALEMU

Tekst: D. S.

Foto: CSW/IKA

Čelnik centra Simon Wiesenthal, Efraim Zuroff ponovo se nekim slučajem uoči blagdana Velike Gospe oglasio u vezi kardinala Alojzija Stepinca. Naime, gospodin Zuroff, iako vrlo dobro informiran na globalnoj razini, nije imao saznanja da se spomen – ploča Alojziju Stepincu nalazi u Via Dolorosa u središtu Jeruzalema, glavnog grada Države Izrael. Povodom toga, Zuroff je najavio uklanjanje Stepinčeve spomen-ploče institucionalnim putem. Reagiranje Zuroffa dobilo je veliki medijski prostor u susjednoj Srbiji a službeni Zagreb zasad nije reagirao na navedenu incijativu čelnika CSW.

Da podsjetimo, Alojzije Stepinac je Zagrebački nadbiskup i blaženik kojeg je papa Ivan Pavao II 1998. godine proglasio mučenikom vjere. Trenutno je u tijeku postupak za njegovo proglašenje svetim kojeg SPC zajedno s nacionalističkim političkim strukturama iz Beograda pokušava opstruirati na sve moguće načine. Naime, tijekom komunističkog režima u bivšoj državi kritiziran je Stepinčev odnos s ustaškim vlastima, zbog čega je i osuđen u montiranom političkom procesu kojim je rukovodio Jakov Blažević, kojeg su, slučajno ili ne, nakon smrti poškropili svetom vodicom i sahranili u prisustvu čak tri katolička svećenika.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon