ŽUPANIJSKI SUD U PULI PRAVOMOĆNO ODGODIO OVRHE RBA ZADRUGA

Tekst: D. Smajo

Foto: SD

Županijski sud u Puli je na ročištu održanom 1. srpnja 2020. pod poslovnim brojem Gž Ovr-163/2020 donio rješenje o odgodi ovrhe fantomskih RBA zadruga do okončanja postupka za ništetnost ugovora na temelju presude EU suda pod brojem C-407/18. Dakle, u slučaju RBA zadruga pomogla je EU presuda C-407/18. Ovo je prvi slučaj pravomoćnog rješenja za odgodu ovrhe u Republici Hrvatskoj. Dakle, svi frankeri koji imaju problema s ovrhama i digli su tužbu protiv banaka, ovu presudu mogu prilagati na sudu u svoju korist jer je sadržajno bitna budući se poziva na presudu EU suda C-407/18.

Pulska sutkinja Meliha Bahtijarević – Pekić je ovim rješenjem potvrdila prethodnu odluku Općinskog suda u Pazinu (sudac mr. sc. Emanuel Radolović i sudska savjetnica Pavica Gulišija – Brečević) o obveznoj odgodi ovrhe RBA zadruga dok se ne ispita valjanost javnobilježničkih isprava u potrošačkim ugovorima temelju presude suda EU C-407/18 te na temelju Zakona o potrošačkom kreditiranju 2015. koji u čl. 19. određuje odgodu ovrhe u tim kreditima s međunarodnim obilježjem koje su u tijeku na dan stupanja tog zakona na snagu.

Da podsjetimo, slučaj oko RBA zadruga u Hrvatskoj zasad ni približno nije riješen. U nastavku teksta donosomo najnoviju kaznenu prijavu od 17. srpnja 2020. podnesenu protiv RBA zadruga od strane Nenada Koljaje iz Zagreba kojom započinje pritisak na domaće institucije kako bi se riješio ovaj dugogodišnji problem.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon