ŽUMBERAČKI PIL: SIMBOL USKOČKIH KAPETANA, OKUPLJALIŠTE VJEŠTICA I ZLIH DUHOVA

Tekst: Panopticum

Foto: TZGZ

U žumberačkoj rimokatoličkoj župi sv. Nikole, osnovanoj 1334. godine, nalazi se crkva sv. Nikole Biskupa. Ova srednjovjekovna građevina s gotičkim elementima i kasnijim baroknim inventarom, smještena je u selu Žumberak, a obnovljena je sredinom 17. stoljeća. Krajem istog stoljeća na tom se prostoru gradi Novi grad Žumberak, sjedište uskočkih kapetana i obrambena točka protiv turskih napada, a s njime i Žumberački pil. Novi grad Žumberak izgorio je u požaru 1793. godine, a danas na tom mjestu miruju ruševine prekrivene zemljom, dok spomenuti pil i dalje ostaje simbol vrijedan pogleda. Prema legendi, žumberački pil bio je znan i kao zli stup. Naime, pokraj njega bi se okupljali zli duhovi i vještice, baš kao što je to i bio običaj na raskrižjima puteva.

Zbog brojnih funkcija i svoje simboličnosti kroz povijest, žumberački pil ima veliku kulturno-povijesnu vrijednost. U svakom slučaju, odredište na Žumberku predstavlja zanimljivu točku u nekom od budućih planova planinarskih izleta, posebno kao mjesto u nedirnutoj prirodi koje nije previše udaljeno od hrvatske metropole.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon