ZRAČNA LUKA ZAGREB UKLJUČENA U EKO PROJEKT EU – OLGA

Tekst: C. M. L.

Foto: EK

Europska komisija (EK) odobrila je novi projekt za smanjenje štetnog utjecaja zrakoplovnog sektora/industrije na okoliš. Projekt naziva hOListic Green Airport (OLGA) temelji se na integriranom pristupu, a započeo je 1. listopada 2021. Projekt će razvijati inovativne održive mjere za smanjenje štetnih emisija na zračnoj i zemaljskoj strani (Airside/Landside) zračne luke, uz unaprjeđenje energetske učinkovitosti, kvalitete zraka, bioraznolikosti i gospodarenja otpadom. Ova rješenja podupiru nastojanja Europske unije (EU) u postizanjuugljične neutralnosti i imaju za cilj poboljšanje kvalitete života.

Kao potporu Europskom zelenom planu (EU Green Deal), EU će financirati nekoliko projekata kako bi se olakšao prijelaz na opremu s niskim udjelom ugljikate tako smanjio utjecaj na klimatske promjene.

Jedan od projekata koji će aktivno doprinijeti ovom strateškom cilju je projekt OLGA. Stavljajući naglasak na povećanje ekološke učinkovitosti u zračnim lukama počevši od letačkih, putničkih i teretnih operacija iz perspektive šire zajednice, projekt OLGA osigurat će nadogradnju i primjenjivost inovativnih mjera u ovom gospodarskom segmentu diljem EU.

U projekt su uključene četiri međunarodne zračne luke i njihovi lokalni dionici: Pariz-Charles de Gaulle, Milano Malpensa, Zagreb i Cluj. Daljnji razvoj rezultata projekta osigurat će Vijeće zračnih luka (Airport Regions Council – ARC), odnosno, udruženja gradova na čijim područjima se nalaze međunarodne zračne luke. Nadalje, projekt OLGA povezat će se s drugim projektima i inicijativama koje financira EU, a koje su usmjerene na zeleno zrakoplovstvo i na taj način će potaknuti Europu kao pionira u pametnoj i održivoj mobilnosti.

Projekt OLGA okuplja 57 partnera i povezanih subjekata koji čine raznolik konzorcij s visokom razinom iskustva i stručnosti u rasponu od velikih i manjih zračnih luka, zračnih prijevoznika i zrakoplovne industrije, do javne vlasti, istraživača te inovativnih malih i srednjih poduzeća s fokusom na ekološki učinak.

U projekt je uključen i Savjetodavni odbor (Advisory Board – AB) koji čini 27 članova, a uključuje akademske krugove, zrakoplovne tvrtke i prijevoznike, zračne luke, industriju i jedinice lokalne samouprave. Članovi Savjetodavnog odbora trebaju dati povratne informacije o projektnim aktivnostima, stručne savjete te procijeniti rezultate projekta.

Proračunom od 34 milijuna eura, od čega će 25 milijuna eura osigurati Europska komisija u razdoblju od 60 mjeseci, partneri u OLGA projektu nastojat će pronaći rješenja za značajno smanjenje štetnog utjecaja zrakoplovnog sektora u cjelini na okoliš.

Očekuje se da će projekt OLGA vrlo brzo doprinijeti mjerljivom napretku, čime će se ubrzati iskoristivost rezultata inovacija. Inovacije iz projekta OLGA dovest će do smanjenja CO2, poboljšanja kvalitete zraka i očuvanja bioraznolikosti, uz uključenje cijelog lanca subjekata zrakoplovnog sektora. Rezultati OLGA-e dodatno će generirati pozitivne društvene, ekološke i ekonomske učinke na lokalnoj, nacionalnoj, kao i na razini EU-a.

Zračna luka Franjo Tuđman u Zagrebu, kojom upravlja Grupa ADP i njezina podružnica TAV Airports te Zračna luka Cluj bit će ključne u demonstraciji inovacija implementiranih u Zračnoj luci Pariz-Charles de Gaulle, kao i u provođenju komplementarnih projekata za daljnje poboljšanje ekološke učinkovitosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon