ZOO U ZAGREBU SLAVI 91. ROĐENDAN

Zoološki vrt ili, kako je tada bio znan, Zoološki vrtić otvoren je 27. lipnja 1925. godine. Tada se Zoološki prostirao samo na površini Labuđeg otoka, današnjeg prvog otoka gdje se upravo gradi nova blagajna i ulaz u Vrt. Osnovao ga je Mijo pl. Filipović te je na početku imao samo tri lisice i dvije šumske sove. Zahvaljujući brojnim donacijama već je 1926. godine brojao čak 320 životinja te se proširio i na kopneni dio. U lipnju mjesecu 2016. Zoološki vrt grada Zagreba će službeno navršiti svoj 91. rođendan. Tim povodom ZOO poziva na rođendansku proslavu u subotu i nedjelju, 11. i 12. lipnja 2016. od 11 – 18 sati. Za prigodnu proslavu rođendana Zoološkog vrta organizirane su brojne zabavne i edukativni sadržaji kao i izložbe pa i svojevrstan put kroz vrijeme za one koje zanima kako je Zoo vrt nekada izgledao i što ga čeka u budućnosti.

ZOO

Tekst: Panopticum

Foto: www.zoo.hr

Zoološki vrt ili, kako je tada bio znan, Zoološki vrtić otvoren je 27. lipnja 1925. godine. Tada se Zoološki prostirao samo na površini Labuđeg otoka, današnjeg prvog otoka gdje se upravo gradi nova blagajna i ulaz u Vrt. Osnovao ga je Mijo pl. Filipović te je na početku imao samo tri lisice i dvije šumske sove. Zahvaljujući brojnim donacijama već je 1926. godine brojao čak 320 životinja te se proširio i na kopneni dio.

U lipnju mjesecu 2016. Zoološki vrt grada Zagreba će službeno navršiti svoj 91. rođendan. Tim povodom ZOO poziva na rođendansku proslavu u subotu i nedjelju, 11. i 12. lipnja 2016. od 11 – 18 sati. Za prigodnu proslavu rođendana Zoološkog vrta organizirane su brojne zabavne i edukativni sadržaji kao i izložbe pa i svojevrstan put kroz vrijeme za one koje zanima kako je Zoo vrt nekada izgledao i što ga čeka u budućnosti.

Kako je svima već poznato, Zoološki vrt odlikuju i brojna povijesna i kulturna baština. Do 1931. godine izgrađeni su brojni objekti koje još i danas možemo posjetiti. Tu je i možda najpoznatiji lavlji most na kojemu su se slikale brojne generacije građana, a na samom početku Vrta dočekat će vas i najstariji objekt iz 1926. godine koji je služio kao skromna nastamba medvjeda ili vukova no ubrzo je postala neprihvatljiva za smještaj životinja, a danas svoju ulogu ima u edukativnim sadržajima poput programa „Abrakadabra“ u Zoo vrtu.

Danas je Zoološki vrt moderna institucija kojoj je misija zaštita životinja, istraživanje i edukacija no jasno je da je i ugodno mjesto za razonodu i rekreaciju. U tijeku je i projekt „Modernizacija Zoološkog vrta grada Zagreba – Prva Faza“ čijim će završetkom Zoološki vrt biti bogatiji za novi restoran, novu suvenirnicu, dva nova mosta, dodatni edukacijski centar s trgom, novi glavni i pomoćni istočni ulaz, veliku afričku volijeru, uređeni Labuđi otok, obnovljene staze i šetnice te restaurirane spomenike kulturne baštine, „Lavlji most“ i „Napuljskog ribara“.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon