U VODICAMA ZAPOČINJE ZNANSTVENI SKUP “JADRAN BEZ PLASTIKE”

Tekst: Panopticum

Foto: TZ Vodice

U petak 28. lipnja 2019. u 20.30 sati u Kulturnom centru Vodice, stručnim predavanima započinje provođenje projekta “Jadran bez plastike”. Riječ je je o projektu kojeg je pokrenulo lokalno komunalno društvo u sklopu svog višegodišnjeg programa Očuvaj okoliš. Jadran bez plastike je znanstveno—edukativan projekt namijenjen akademskoj zajednici i studentima koji bi, putem predavanja, rada na terenu i susreta s građanima, trebali osvijestiti ljude o posljedicama i negativnim učincima neodgovornog ponašanja prema okolišu na ljudsko zdravlje. Znanstven, jer sa stručnog i znanstvenog stajališta obrazlaže uzroke i posljedice negativnih utjecaja odbačene plastike u okoliš, a edukativan, jer svojim aktivnostima doprinosi osvještavanju građana i mijenja njihova ponašanja i odnos prema okolini. Cijeli je projekt, u prvom redu, usmjeren upravo na mlade akademske građane od kojih se očekuje da su aktivistički raspoloženi, otvoreni i da imaju razumijevanje za gorući ekološki problem, da su dovoljno odgovorni i ozbiljni da shvaćaju da daljnji odnos i ponašanje ljudi prema Zemlji, ovisi upravo o njima, njihovim daljnjim aktivnostima i stavovima. Problem odbačene plastike u moru je globalni problem koji nas sve više brine, o kojem se puno govori, a različitim aktivnostima problem se nastoji smanjiti i onemogućiti daljnje zagađivanje mora i okoliša.

Na području Grad Vodica, već se nekoliko godina, plastična ambalaža i ostali proizvodi od plastike iz domaćinstava odvojeno sakupljaju, sortiraju prema vrsti i sastavu te se prodaju ovlaštenim obrađivačima koji ih vraćaju u daljnju proizvodnju. Iako bi takav način gospodarenja plastikom trebao rezultirati čistim okolišem bez plastike, to nije tako. Jadransko more nema granica, ono je samo jedan veliki zaljev Sredozemlja, njegove vode dio su svjetskih mora i oceana, pa u njemu i na našim obalama završava plastika koja je bačena u more na drugom kraju Jadrana.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon