ZNANSTVENA FORENZIKA U KONTEKSTU KRIMINALISTIČKIH ISTRAGA – PREDAVANJE AKADEMIKA MARIJA ŠLAUSA

Tekst: D. Hrupec

Foto: Academia

Predavanje pod nazivom “Kako forenzična antropologija pomaže u rješavanju ubojstva” održati će akademik Mario Šlaus, upravitelj Antropološkog centra HAZU u srijedu 19. travnja 2023. s početkom u 16.30 sati u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Zagrebu, Strossmayerov trg 14.

Forenzična antropologija je primijenjena grana biološke antropologije koja pomoću širokog spektra raznovrsnih metoda identificira sudionike i rekonstruira događaje u kontekstu kriminalističkih istraga, masovnih nesreća ili ratnih stradavanja. U predavanju će se, na temelju stvarnih slučajeva, pokazati koje metode se koriste kako bi se identificirali loše uščuvani ili spaljeni ostaci i kako znanja iz područja forenzike i osteologije mogu pomoći u rješavanju ubojstva počinjenih prije više desetljeća.

Akademik Mario Šlaus rođen je 1959. u Zagrebu. Studirao je medicinu i arheologiju na Sveučilištu u Zagrebu. Magistrirao je 1992., a doktorirao 1996. na Sveučilištu u Zagrebu s temama iz biološke antropologije. Daljnje znanstveno usavršavanje odradio je u Smithsonian Institution, Washington DC, SAD, gdje je 1991. dobio  stipendiju u National Museum of Natural History i specijalizirao bioantropologiju i forenzičku antropologiju. Upravo zbog svog znanja iz forenzičke antropologije 1995. je izabran u multidisciplinarnu ekipu forenzičkih stručnjaka koju je Vlada RH formirala da analizira i identificira žrtve Domovinskog rata te je u tom kontekstu do danas sudjelovao u 2636 pozitivnih identifikacija žrtava Domovinskog rata, uključujući onih iz masovnih grobnica Ovčara, Lovas i Novo groblje u Vukovaru. Za svoj znanstveni doprinos bioarheologiji i forenzičkoj antropologiji Mario Šlaus dobio je 2011. Državnu godišnja nagradu za znanost, a 2022. izabran je za redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u Razredu za prirodne znanosti.

Podsjetimo, HAZU organizira ciklus predavanja “Znanost u žarištu” kojima je cilj na zanimljiv i pristupačan način predstaviti rezultate istraživanja njenih znanstveno-istraživačkih i muzejsko-galerijskih jedinica, a koji su jedinstveni u Hrvatskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon