ZNANOST I PREDRASUDE – PREDAVANJE O ZNANSTVENOM NOVINARSTVU NA INTERNETU

Tekst: D. Hrupec/Panopticum

Foto: Index/In-Tri

U četvrtak, 24. studenog 2022. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu predavanje pod nazivom „Znanstveno novinarstvo” održat će novinari Nenad Jarić Dauenhauer i Neven Barković. Povod za razgovor s novinarima portala Index u sklopu ciklusa znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo je izlazak knjige pod naslovom “Znanost i predrasude”.

Na predavanju bit će predstavljeno znanstveno novinarstvo na internetu iz dvije perspektive: novinarske i uredničke. Dvojac s portala Index koji surađuje 15 godina pokušat će objasniti što sve podrazumijeva i pokriva znanstveno novinarstvo, zašto ono može biti interesantnije i čitanije nego što se obično misli, kako se znanstveno popularne teme smišljaju i obrađuju, kako se privlači pozornost čitatelja, kojim umijećima treba raspolagati za ozbiljnu popularizaciju znanosti, kako se nalaze pouzdani izvori, kako se biraju naslovi i oprema članaka, kako se pokrivaju sporne teme poput cijepljenja, GMO-a i alternativne medicine, kako se nalaze suradnici za pokrivanje tema. Nenad Jarić Dauenhauer će na kraju izlaganja ukratko predstaviti svoju knjigu Znanost i predrasude.

Nenad Jarić Dauenhauer je znanstveni novinar i urednik znanstvene rubrike na portalu Index. Studirao je fiziku na PMF-u u Zagrebu. O znanostima, obrazovanju i povezanim politikama piše od 2001. za portale Hej.hr, Jutarnji.hr, tportal.hr i konačno Index.hr. Kao freelancer pisao je za New Scientist, Nature, Chemistry World, Physics World, Physics Today, Research Europe i Bug. Physics Today je 2019. godine njegovu priču ‘Fizika u bivšoj Jugoslaviji’ objavio kao naslovnu. Godine 2022. objavio je knjigu Znanost i predrasude. Na Indexu je pokrenuo rubriku Index lab za koju su pisali neki od prominentnijih znanstvenika u Hrvatskoj.

Neven Barković je urednik vijesti na Indexu. Studirao je fiziku na PMF-u Zagrebu. Novinarstvom se bavi od 2000. godine te je kao novinar i urednik radio na Indexu, Business.hr-u i tportalu. Sudjelovao je u osnivanju i radu više organizacija posvećenih kritičkom mišljenju i promociji znanosti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon