ZIMSKI EKOCID NA OTOKU RABU

Tekst: Bepo Kaić

Slike: Lovre Matačić

Na otoku Rabu se ponovo dogodio ekocid, i to na dijelu otoka koji je do sada bio pošteđen gradnje i probijanja puteva, a nalazi se na području ekološke mreže Natura 2000 (slika 1).

Ovih smo dana dobili prijavu lokalnih stanovnika da se na području Pudarice, na južnom nenaseljenom dijelu otoka netko odvažio bagerom prokopati put do jedne od skrivenih i s kopna nedostupnih plaža u podnožju 10 metarskog pješčanog klifa (slika 2) i time

uništiti do nedavno netaknuti okoliš u kojem se gnijezde ugrožene ptice poput vjetruše, i koji je dio naše prirodne i kulturne, te krajobrazne baštine. Bagerom je nanesena nepopravljiva šteta okolišu jer je uništena važna i izuzetno ranjiva geološka baština, a devastacijom obalnog klifa je nanesena šteta i pomorskom dobru. Plaža i klif su, kako se na snimcima (slika 3) vidi, danas djelomično uništeni, a plaža zasuta zemljom. Sad će erozija bez problema napraviti svoje!

GRUBO UNIŠTAVANJE OKOLIŠA

Radovi su u nezanemarivom opsegu, što se može vidjeti na snimcima s terena, izvršeni na katastarskim česticama 861/1 i 861/2 k.o. Barbat, na kojima se nalazi i ilegalno odlagalište građevinskog otpada (slika 4). Po katastarskim podatcima vlasnici tih čestica su mještani Barbata, pa to posebno začuđuje i zabrinjava. Jer, riječ je o grubom uništavanju okoliša, u sredini koja se hvali očuvanošću prirode kao osnovom održivog turizma od kojeg živi većina Barbaćana.

Tu nešto ne štima. Kako si to netko zamišlja da se turizam može održavati uz ovako bjelodano zagađivanje građevinskim otpadom i probijanjem nelegalnih puteva bez ikakve dokumentacije i dozvola? I kakve su mu bile namjere? Na toj parceli izgraditi kamp ili što već? Ili da omogući autima pristup do plaže, pa da se tamo vlasnici i njihovi gosti parkiraju i kupaju?

Možda neki mještani misle da se propisi ne odnose na njih, nego samo na doseljenike? Na žalost, ovo nije niti prvi, niti jedini takav događaj na Rabu. Pod krinkom familijarnosti i ležernosti obnašanja vlasti u gradu Rabu, pojedinci rade doslovce što god hoće!  Istovremeno, požrtvovni Rabljani i ljubitelji tog otoka prigovaraju hotelskim kućama i drugim investitorima na pretjerivanju u izgradnji novih smještajnih kapaciteta, nedostatku kanalizacijske mreže, betonizacije otoka i plaža, ukazuju na brojne nelelegalne deponije, itd.

VLAST NA OTOKU TREBA POMOĆ

Kaos je na sve strane, na užas domaćih i stranih ljubitelja otoka Raba koji doslovce vape za ozbiljnijim gradskim rukovodstvom koje bi djelovalo u interesu otoka i otočana. Ovi problemi stavljaju na kušnju trenutačnu vlast na otoku, kojoj očito treba pomoć u rješavanju problema, kako s izgradnjom nove infrastrukture, održavanjem postojeće i zaštitom prirodne i kulturne baštine, a sve to u interesu samih otočana i njihovog opstanka. Ako sad devastatori okoliša prođu nekažnjeno, tko će moći ubuduće zaustaviti bagere gramzivih “poduzetnika”?  I tko će na kraju ostati živjeti na otoku koji bi uskoro mogao poslužiti kao scenografija za neku novu inkarnaciju Mad Maxa?  Quad entuzijasti su već tude, pa nema problema sa statistima!

Je li to na ponos otoka koji se diči bogatom tradicijom, antičkom titulom Sretnog grada (Felix Arba), stoljetnim turizmom, kulturom, klapama, najljepšim otočnim adventom, multikulturalnošću i gostoprimstvom?

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon