ZIMSKA ŠKOLA KEMIJE U RIJECI 2023.

Tekst: dr. sc. Tihomir Marjanac

Foto: NL/N. R.

Završila je ovogodišnja Zimska škola kemije, šesta po redu, koja se i ove godine održala u Rijeci, u prostorijama Prirodoslovne i grafičke škole, a u organizaciji Instituta Ruđer Bošković, Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehnologa, i spomenute škole. Svake godine održavaju se Zimska i Ljetna škole kemije koje obuhvaćaju predavanja o različitim kemijskim temama, ali i onim temama koje se s kemijom dodiruju, i praktični rad u laboratoriju čime polaznici srednjoškolskog uzrasta nadopunjuju i obogaćuju znanje.

Voditelji ovogodišnje Škole su bili Goran Gotlibović, prof. i Jasmin Poljak, dipl. ing. iz Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci, te izv. prof. dr. sc. Tomislav Portada iz Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Predavači su bili studenti Emanuel Pištan, Leon Lenuzzi Šuper i Luka Sumić s Kemijskog odsjeka PMF u Zagrebu, Josip Draženović, mag. chem., dr. sc. Alen Bjelopetrović i dr. sc. Marko Košiček s Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu, dr. sc. Zlatko Brkljača iz Selvita d.d, Marko Babić, mag. pharm. inv. znanstveni novak riječkog Odjela za biotehnologiju, Dora Mendaš s Fakulteta Kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu, i Mia Bušljeta, mag. chem., te popularizatori znanosti iz udruge ProGEO-Hrvatska, dr. sc. Nenad Raos, dr. sc. Marina Čalogović i dr. sc. Tihomir Marjanac.

Predavanje dr. sc. Marine Čalogović o forenzičkim metodama istraživanja visokoenergetskih geoloških procesa

Ovogodišnja Zimska škola kemije ugostila je 18 učenika iz cijele Hrvatske, a trajala je od 19. do 24. veljače. Uz kabinetski rad u prostorijama škole domaćina, polaznici ovogodišnje škole kemije posjetili su i Jadranski galenski laboratorij u Rijeci. U sklopu predavanja dr. sc. Nenada Raosa o kemiji i arhitekturi, učenici su rješavali zanimljiv kemijski zadatak. Najbrži s točnim odgovorom nagrađeni su autorovom novom knjigom “Kemija – muza arhitekture” s posvetom. Jedna od nagrada bila je i knjiga “Putovanje u nepoznato – zašto se bavim znanošću (i kako je do toga došlo)” autorica Anite Peti-Stantić i Vedrane Stantić, a dobio ju je učenik koji je bio najbrži u rješavanju laboratorijskog zadatka iz analitičke kemije.

Sudionici ovogodišnje Zimske škole kemije

Na kraju škole, učenici su dobili diplome o sudjelovanju, a predavači uspomenu na uspješno promoviranje znanosti i potvrdu društvene korisnosti svog rada.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon