ZIMSKA ŠKOLA KEMIJE 2022.

Tekst: dr. Tihomir Marjanac

Foto: ProGEO-Hrvatska

Jeste li znali da se već pet godina održavaju Škole kemije za učenike srednjih škola od kojih se neki pripremaju za državna i međunarodna natjecanja iz kemije? Te Škole organiziraju se u okviru suradnje Instituta Ruđer Bošković iz Zagreba, Hrvatskog društva kemijskih inženjera i tehničara te srednje Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci, a spiritus movens im je Dr. sc. Tomislav Portada s IRB-a koji se posvetio popularizaciji znanosti i odgoju mladih znanstvenika.

KURIKULUM NA PREPOZNAJE NADARENE UČENIKE

Škole kemije se održavaju u dva termina; zimskom – početkom siječnja u vrijeme školskih praznika i ljetnom – prije početka jesenskog polugodišta u prostorijama Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci. Te su Škole odraz potrebe da se s nadarenim učenicima kvalitetno radi izvan ograničenih i najčešće loše opremljenih školskih prostora i mimo nastavnog kurikuluma koji ne prepoznaje nadarene učenike i njihove potrebe i interese. Predavači su odreda afirmirani znanstvenici s instituta i fakulteta, a od prošle godine i iz udruge ProGEO-Hrvatska, koji su se iskazali i kao popularizatori znanosti.

POLAZNICI IZ RAZLIČITIH DIJELOVA HRVATSKE

Broj učenika koji pohađaju Školu kemije je ograničen, što je uvjetovano brojem raspoloživih radnih mjesta u kemijskom laboratoriju Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci. Treba naglasiti da Škola obuhvaća prijepodnevna predavanja o različitim temama koje mogu učenike zanimati, i poslijepodnevni rad u laboratoriju. Polaznici Škole dolaze iz različitih gradova, pa su na ovoj netom održanoj zimskoj Školi bili učenici iz Pule, Rijeke, Splita, Zagreba i Osijeka, što im je osim stjecanja novih znanja omogućilo i stjecanje novih poznanstava i prijateljstava.

BESPLATAN PROGRAM ZA SVE SUDIONIKE

Ako se pitate kako to učenici doživljavaju da tijekom praznika dodatno uče kemiju, moram naglasiti da su za Novi list izjavili da su im to bili najbolje provedeni praznici, a neki od polaznika dolaze na svaku Školu, sve dok ne maturiraju. Ne treba nam bolja stimulacija za rad s učenicima! Program i održavanje Škole je za sudionike besplatan, što su omogućili svojim financijskim potporama Ministarstvo znanosti i obrazovanja te sponzori i podupiratelji: Adde studio d.o.o., BASF Croatia d.o.o., Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, INA – industrija nafte d.d., Institut Ruđer Bošković, Učenički dom Kvarner, Prirodoslovna i grafička škola u Rijeci, Primorsko-goranska županija i drugi. Svima zahvaljujemo na podršci, i vjerujemo da je to najbolje uložen društveni novac i vrijeme svih nastavnika!

Naslovna fotografija: Jedno od niza zanimljivih predavanja održala je o kemijskim reagensima Dr. sc. Marina Čalogović, članica udruge ProGEO-Hrvatska

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon