HAARETZ: ŽIDOVSKI KOMIČAR POSTAO PREDSJEDNIK UKRAJINE

Tekst: Panopticum/Haaretz

Foto: TV8

Volodimir Zelenski je u drugom krugu ukrajinskih predsjedničkih izbora koji su održani u nedjelju, 21. travnja 2019. godine uvjerljivo pobijedio trenutnog predsjednika Petra Porošenka. Prema neslužbenim  rezultatima  Zelenski je osvojio oko 73 posto glasova a Porošenko oko 25 posto. Petar Porošenko je priznao poraz i čestitao Zelenskom.

Izraelski dnevnik Haaretz novog predsjednika  Volodimira Zelenskog naziva prvim židovskim komičarem Ukrajine i usput obrazlaže kako prisutni antisemitizam iz prošlosti blijedi. Haaretz usput navodi kako je stvarnost često čudnija od fikcije. Međutim, u Ukrajini, popularni komičar uzima oboje. Naime, 41-godišnji Volodimir Zelenski poznatiji je po tome što je dosad glumio predsjednika u popularnoj TV emisiji “Sluga naroda”, u kojoj iskreni nastavnik povijesti neočekivano ulazi u svijet ukrajinske politike.

Bilo kako bilo, komičar Zelenski je iznenadio razmjerom svoje pobjede u prvom i u drugom krugu predsjedničkih izbora u Ukrajini. Njegove političke poruke i relativno kreativna izborna kampanja odjeknuli su u zemlji koja broji gotovo 44 milijuna stanovnika koje je u siromaštvu i oružanom sukobu i koje je istovremeno duboko razočarano svojom korumpiranom političkom elitom.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon