ŽIDOVI U RIJECI I LIBURNIJSKOJ ISTRI

Tekst: B. D.

Foto: HRT

Knjiga dr. Sanje Simper „Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938. – 1943.)“, predstavljena je u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke u četvrtak, 24. siječnja 2019. godine.

Predstavljanju knjige su  prisustvovati:

  • Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke,
  • Ivo Dujmić, gradonačelnik Opatije,
  • Branko Škrobonja, predstavnik Primorsko-goranske županije,
  • dr. Željko Bartulović, Pravni fakultet u Rijeci,
  • Kotel Da Don, rabin Židovske vjerske zajednice Bet Israel u Hrvatskoj, predstavnik – nakladnika i glavni urednik knjige,
  • Alberto Heimler iz Rima, potomak riječke obitelji stradalnika,
  • Sanja Simper, autorica.

Nadalje, a povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta, kao uvod u promociju knjige, na gradskim panoima na Korzu Grada Rijeke postavljena je izložba fotografija autorice Sanje Simper “Od emancipacije do holokausta: Židovi u Rijeci i Opatiji 1867. – 1945”.

ANALIZA FAŠIZMA I NACIZMA

Knjiga dr. Sanje Simper nastala je na temelju doktorata koji je autorica obranila 2012. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, koji je proširen i dopunjen novim saznanjima iz arhivske građe, novinskih tekstova i recentne literature. Posebni dodatak knjige čini poglavlje „Sramotni zakoni — protužidovski zakoni u Italiji i Njemačkoj”, u kojem autorica usporednom analizom fašističke i nacističke protužidovske zakonodavne prakse izvodi nepobitan zaključak o suodgovornosti fašističkog režima za stradavanje Židova na području tadašnje Italije.

NEPOZNATI PODACI

Autorica donosi zanimljive i do sada nepoznate podatke o povijesti Židova u Rijeci i liburnijskoj Istri uoči i za vrijeme Drugog svjetskog rata. Riječ je o podacima prikupljenim istraživanjem izvorne arhivske građe pohranjene u fondovima Državnog arhiva u Rijeci, ali i inozemnih arhiva, koja se dijelom objavljuje po prvi put. Osobitu vrijednost knjizi daju fotografska građa i usmeni iskazi koje je autorica prikupila u intervjuima s preživjelim sudionicima fašističkih i nacističkih progona i njihovim potomcima koji čuvaju sjećanje na njih. Time je autorica produbila analizu uzroka i provedbe protužidovskih progona fašističke Kraljevine Italije i njihovih učinaka na položaj dviju vrlo uspješnih i integriranih židovskih zajednica u Rijeci i liburnijskoj Istri: Izraelitičke općine Rijeka (Comunitá israelítica di Fiume) i Izraelitičke općina Opatija (Comunitá israelítica di Abbazia), od uvođenja državnog antisemitizma 1938. do pada fašističkog režima u ljeto 1943. godine.

PROGONI ŽIDOVA POD FAŠISTIČKOM ITALIJOM

Izlazak ove knjige 2018. osobito je značajan jer se u toj godini navršava 80 godina od proglašenja fašističkih zakona protiv Židova (1938. – 2018.). Vrijednost joj daje i činjenica da se u Hrvatskoj dosad najčešće pisalo o progonima na teritoriju bivše Nezavisne Države Hrvatske, a vrlo rijetko o progonima u Istri i Dalmaciji pod fašističkom Italijom. Rezultat toga bio je, nažalost, takav da se o talijanskim zakonima protiv Židova i do danas razmjerno malo zna, čak bi se moglo reći daje njihov učinak marginaliziran i relativiziran u odnosu na njemačke zakone i praksu progona, premda među njima ima brojnih analogija.

Dr. Simper ovom se tematikom bavi godinama, objavljuje radove u znanstvenim i stručnim publikacijama, te je aktivna u različitim forumima vezanim za učenje o Holokaustu. Nakladnik knjige je Židovska vjerska zajednica Bet Israel. Izdavanje knjige su financijski podržali Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija i Grad Opatija.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon