ZEMLJE ČLANICE EU POSTIGLE DOGOVOR O SMANJENJU STAKLENIČKIH PLINOVA

Tekst: M. Š.

Foto: European Commission

Uoči Dana Planeta Zemlje, a prema postignutom dogovoru pregovarači Vijeća Europske unije i Europskog parlamenta postigli su zajednički sporazum o zakonu o klimi prema kojem će EU do 2030. godine smanjiti emisiju stakleničkih plinova za 55 posto u odnosu na 1990. godinu.

Naime, prema postignutom dogovoru cilj je stakleničke plinove u EU do 2030. smanjiti za 55 posto, u odnosu na sadašnjih 40. Dogovorom je potvrđeno stajalište Europskog vijeća, koje je u prosincu 2020. godine podržalo prijedlog Komisije o 55-postotnom smanjenju, dok je početna pozicija Europskog parlamenta bila 60 posto.

Da podsjetimo, u dosadašnjim pregovorima između predstavnika država članica EU i Europskog parlamenta u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo nikakvog napretka, sve do posljednjeg sastanka koji je završen u utorak, 20. travnja 2021. godine. Zakon još trebaju formalno potvrditi Vijeće i Europski parlament.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon