ZEMLJA MOJIH SNOVA – PROJEKT GRADSKOG DRUŠTVA CRVENOG KRIŽA ZAGREB

Tekst: N. Gotal

Foto: GDCK Zagreb

U punoj maloj dvorani Vatroslava Lisinskog u srijedu, 25. siječnja 2023. korisnici Programa poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške za osobe s intelektualnim oštećenjem Crvenog križa Zagreb su uz umjetnike Tarika Filipovića, Borka Perića i Ivanu Husar, izveli glazbeno-scensko djelo „Zemlja mojih snova“. Naime, prepoznavši činjenicu da su osobe s invaliditetom u našem društvu često marginalizirane i diskriminirane te da se invaliditet često nepravedno izjednačava s nesposobnošću, Crveni križ Zagreb kreirao je ovaj iznimno vrijedan projekt kojim smo proširili i opseg i kvalitetu socijalnih usluga u zajednici kako bi oni najranjiviji, često nevidljivi pojedinci u društvu, postigli što veću socijalnu uključenost, a time i bolju kvalitetu života.

Kroz glumu, ples, glazbu i likovno stvaralaštvo, pod stručnim vodstvom istaknutih redatelja, glumaca, plesača, pjevača, glazbenih i likovnih umjetnika, korisnici Crvenog križa prikazali su oduševljenoj publici svijet šarene mašte i viziju svog idealnog svijeta. Spontano, bez zadrške i otvorenog srca publika se prepustila magičnoj atmosferi tijekom čitave predstave i podržala neprestanim pljeskom, kroz smijeh i suze pa čak i ples, nadahnjujući i emocionalni nastup naših korisnika.

Ovaj glazbeno-scenski kolaž kruna je višemjesečnog rada s korisnicima četiri područna centra Crvenog križa Zagreb. Dramaturški materijal korisnici su osmislili sami kroz stručno vođeni rad redatelja Marija Kovača, plesnog pedagoga Branka Bankovića, glazbene umjetnice Ane Majdak Fak, likovne umjetnice Klare Rusan te suradnica – glumice Petre Radin i glazbenice Ive Lipovac koji su unijeli puno ljubavi, vremena i truda u stvaranje ovog izuzetnog djela.

Predstava je organizirana u sklopu projekta „Kreativne terapije u radu s djecom i odraslima s invaliditetom – Aktivni i vidljivi u zajednici“ financiranog sredstvima Europskog socijalnog fonda, vrijednog gotovo 400 tisuća eura, kojeg GDCK Zagreb provodi u suradnji s Dnevnim centrom za rehabilitaciju djece i mladeži Mali dom. Crveni križ Zagreb ovim projektom obuhvatio je više od stotinu ljudi.

Rezultati Crvenog križa Zagreb kroz ovaj projekt konkretni su i mjerljivi. Dobivenim sredstvima uređen je i opremljen novi primjereni prostor u Dubravi za pružanje socijalnih usluga korisnicima – odraslim osobama s invaliditetom, kineziologe te pomoćnike za provođenje terapijskih aktivnosti  organiziranje četiri sportska susreta osoba s invaliditetom i ostalih članova zajednice (djece, studenata, sportaša, umirovljenika) sa sportovima potpuno prilagođenim i za korisnike s najutjecajnijim poteškoćama, organizirati stambenu zajednicu za mlade beskućnike. Projekt uskoro završava, ali rezultati ostaju. Osim obnovljene i adekvatnije infrastrukture, povezivanja pojedinaca, ustanova i nevladinih organizacija koje se bave socijalnim uslugama, ostaje i neprocjenjivo iskustvo, a korisnicima nove vještine koje su stekli te trajne uspomene.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon